KARRIERE

Birdstep-topp får Telenor-pris på kvart million

Teknologisjef i Birdstep, Haakon Bryhni, er tildelt Telenors forskningspris for 2003. Prisen er på en kvart million kroner.

4. sep. 2003 - 10:39

Telenors nordiske forskningspris går til Haakon Bryhni for hans forskning innen mobil IP og hans bidrag til utvikling av sømløs kommunikasjon mellom ulike teknologiplattformer. Det var utdanning- og forskningsminister Kristin Clemet som tidligere i dag delte ut prisen til Birdstep-teknologen.

Telenor gir ut en årlig nordisk forskningspris innen telekommunikasjon. Dette gjøres for å markere den betydning forskning og utvikling har på veien mot informasjonssamfunnet, for å støtte norsk og nordisk innsats på området. Prisen er på 250.000,- norske kroner.

Tema for årets forskningspris var "Teknlogier og systemer som muliggjør nye kommunikasjonstjenester", og juryen uttaler at årets prisvinner "har vist stor evne til å kombinere grunnleggende teori med en praktisk og kommersiell realisering av sine idéer".

Priskomiteen har vært ledet av teknisk direktør Berit Svendsen i Telenor, og har ellers bestått av:

Peter T. Kirstein, professor ved University College London

Erik Bohlin ved Chalmers Tekniska Høgskola Gøteborg

Mads Christoffersen, PhD, gjesteprofessor ved Universitetet i Strathclyde

Gunnar Stette, professor ved NTNU Trondheim

Olli Martikainen, professor ved Universitetet i Oulo

Bryhnis forskningsarbeid omfatter aspekter som bredbånd, nomadiske tjenester, sikkerhet og kvalitet, og muliggjør en rekke nye anvendelser. Eksempler er:

- at brukeren kan få nomadisk og trådløs aksess til bedriftstjenester på samme måte som over faste bredbåndsnett på jobben og andre steder

- at brukeren kan få tilgang til samme brukeropplevelse av tjenester, uavhengig av hvilken type radiobasert nett han eller hun benytter

- at brukeren automatisk får sikret sin forbindelse med bedriftens egen nettløsning når kommunikasjonen går over offentlige (trådløse) nett

- at brukeren kan få tjenestekvalitet som er tilpasset behov og egenskaper ved de aktuelle nett brukeren er koblet opp mot i ulike situasjoner.

- Dr. Haakon Bryhni var tidlig ut med å vise vei innen et område som nå er i sterk vekst. Det vil trolig åpne opp for tjenester vi etter hvert vil få et like selvfølgelig forhold til som vi i dag har til e-post og mobiltelefoni, sier Berit Svendsen, juryformann og konserndirektør for teknologi i Telenor.

Det er i år sjuende gang Telenor deler ut sin nordiske forskningspris. Tidligere vinnere er dr. Gisle Bjøntegaard, Telenor (1997), professor Stephen Pink, Universitetet i Luleå (1998), Telepatologigruppen i Tromsø (1999), professor Peter Andrekson, Chalmers tekniska högskola Gøteborg (2000), professor Jon Bing, Universitetet i Oslo (2001) og professor Christian Jensen, Universitetet i Ålborg (2002). I 1997 ble det dessuten delt ut en tilleggspris på 50 000 kroner til Birger Møller-Pedersen, Dag Belsnes og Øistein Haugen for deres arbeid med definering av SDL92 ved Norsk Regnesentral.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.