Bitre fiender sammen om patenter

Felles bud på Kodak-katalog.

Bitre fiender sammen om patenter
Patentallianse: Google og Apple skal ha lagt inn et felles bud på Eastman Kodaks patentportefølje. Det vanlige er at de to selskapene sloss om patentene. Bilde:

Apple og Google skal ha slått seg sammen for å slå kloa i Eastman Kodaks patentportefølje, melder Bloomberg News lørdag. Ifølge nyhetsbyrået skal Apple og Google ha lagt inn bud på en halv milliard dollar for porteføljen til det konkursrammede bildeselskapet.

De to selskapene kniver om full dominans i smarttelefon-markedet og er mest kjent for bitre rettsfeider hvor nettopp patenter er grunnlaget for konflikten. At de nå slår seg sammen for å få tak i en rikholdig patentportefølje er derfor oppsiktsvekkende.

Eastman Kodak klarte ikke å tilpasse seg overgangen til den digitale tidsalder, og gikk tidligere i år konkurs. Den viktigste verdien i selskapet er en rikholdig patentportefølje som dekker 1.100 patenter innen digital bildebehandling.

Det er ikke første gang teknologiselskap, som i markedet er bitre konkurrenter, slår seg sammen for å sikre seg tilgang til patenter fra døende selskaper. Apple, Microsoft og Research In Motion gikk for eksempel sammen for å kjøpe Nortels store patenportefølje for 4,5 milliarder dollar i fjor. Den gang vant de budkampen mot Google.

– Apple og Google lærte en lekse fra Nortel-auksjonen. De har bestemt seg for å komme sammen i denne prosessen for å få ned prisen, samtidig som de får dekket sine forretningsmessige behov, sier Richard Ehrlickman til Bloomberg News. Han er tidligere sjef for IBMs patentkatalog og leder i dag et selskap som megler i kjøp og salg av patentrettigheter.

Men et spørsmål som reiser seg er om fellesskapet mellom Apple og Google også kan bety de to selskapene vil nærme seg hverandre innen andre konflikter. Ingen av selskapene vil imidlertid kommentere saken.

Patentene Kodak vil selge er innenfor opptak, behandling og sending av digitale bilder. Selskapet, som er under konkursbehandling, er helt avhengig av å få en høy pris på porteføljen ettersom den skal finansiere selskapets nye strategi: Bedriftsrettede tjenester innen print og innpakningstjenester.

Kodak mener at patentene har en verdi på godt over 2 milliarder dollar, og selskapet sier at de har hentet ut mer enn 3 milliarder dollar i lisensinntekter fra katalogen fra selskaper som for eksempel Samsung, LG, Nokia og andre mobiltelefon-produsenter.

Men siden store deler av porteføljen allerede er lisensiert ut er verdien for en kjøper langt lavere. Det hører også med til historien at Kodak har truet Apple med søksmål for brudd på de samme patentene Apple nå jakter på.

Tidligere i år ble det kjent at budene som hadde kommet inn var langt under hva Kodak hadde håpet, men det var før Google og Apple meldte seg på. At de har valgt å slå seg sammen var imidlertid ikke hva Kodak-ledelsen hadde håpet da det hindrer utbrudd av en frisk budkrig mellom gigantene.

    Les også:

Les mer om: