RESULTATERFINANS

Bitter baksmell for Boasson

Et ellers godt kvartal for PC-Systemer ble fullstendig ødelagt av endringene i skattereglene i revidert nasjonalbudsjett. - Dette er torpedering av norske industriselskaper, sa en tydelig irritert storaksjonær Per A. Boasson til digi.no under torsdagens resultatpresentasjon.

Eirik Flaa
13. aug. 1998 - 14:27

PC-Systemer kunne i dag legge fram et kvartalsresultat som viser at selskapet fortsatt gjør en god jobb med økonomisystemet Rubicon i det norske markedet. Totalt økte omsetningen med 18,7 prosent, som er på linje med det markedet forventet. Den positive overraskelsen kom på marginsiden, og driftsresultatet økte fra 6,7 millioner kroner i andre kvartal i fjor til 9,4 millioner i andre kvartal 1998. Sistnevte representerer en driftsmargin på 31,3 prosent.

Per A. Boasson og Dagfinn Sundals aksjespekulasjoner med selskapets penger ga i fjor et svært godt finansresultatet, men de to har i år vært smarte nok til å holde seg unna høyrisikopapirer. Dette har gitt en noe dårligere utvikling i resultat før skatt, som for andre kvartal endte på 11,0 millioner kroner, opp 25,3 prosent fra 97.

Den største negative overraskelsen var skattebelastningen. På grunn av endringer i nasjonalbudsjettet som opphevet 75 G-grensen i delingsmodellen, ble PC-Systemers skattebelastning doblet. Boasson, som sammen med ansatte kontrollerer 70 prosent av aksjene i selskapet, blir dermed nødt til å selge seg ned for å unngå nye skattebomber.

- Det som skjedde da Stortinget vedtok de nye skattereglene var at de fikk tilbakevirkende kraft. Dette betyr at vi i inneværende kvartal har måttet ta økt skattebelastning også for 1997. Dette er torpedering av norske industriselskaper, sier en fortvilet Per A. Boasson til digi.no.

Den totale skatten i kvartalet ble dermed 11,1 millioner kroner, hvorav 5,5 millioner ifølge PC-Systemer er ekstraordinært. Resultat etter skatt for halvåret ble dermed 7,6 millioner kroner - mot 12,6 millioner i første halvår 1997.

- I mine kalkyler tar jeg ikke særlig hensyn til denne skatten, sier en analytiker, som regner med at Boasson vil selge seg ned de tre prosentene som kreves for ikke lenger å bli fanget opp av delingsmodellen.

Tåkelegger ekspansjons-planer

Selv om tallene for perioden var gode, fikk investorer og analytikerer få svar rundt den videre vekststrategien. Nytilsatt administrerende direktør, Tom Scharning, som forøvrig er tilsatt èn måned før planen, kunne bare konstatere at selskapet nå var i ferd med å utvikle en strategi der geografisk spredning, produktbredde og kundestørrelse ble fremhevet som de ulike veiene å gå. Få konkrete svar rundt dette og ferdigstillelsen av Eidsvoll-prosjektet skaper imidlertid usikkerhet, og en analytiker digi.no snakket med mente at kursen neppe kom til å flytte på seg før disse spørsmålene var klarlagt.

TABELL: Hovedtall fra PC-Systemer første halvår 1998. Resultatet i millioner kroner

Q1 98 1.halvår 98 Q1 97
Omsetning 27,1 53,3 22,8
Driftsresultat 9,4 16,7 6,9
Resultat før skatt 11,0 18,7 8,8
Resultat etter skatt 7,6
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.