Bittorent kan tilby filmer og tv-serier lovlig

Bittorent kan tilby filmer og tv-serier lovlig

Fildeleren Bittorent har inngått avtalene som trengs for at filmer og tv-serier kan tilbys lovlig.

Selskapet til Bittorrent-oppfinneren Bram Cohen har inngått lisensieringsavtaler med film- og tv-selskaper.

Bittorrent er en fildelingsteknologi som lar mange maskiner samarbeide om nedlastning av filer. Dermed kan belastningen deles på mange maskiner og det gjør at nettsteder kan klare seg med mindre båndbredde enn hvis alle lastet direkte ned fra nettstedet.

Mange forbinder Bittorrent med piratkopiering, da det er en teknologi som egner seg for rask spredning av store filer som filmer og dataprogram, men dette er langt fra hele sannheten. Det er også mange legitime behov for å kunne distribuere store filer på en effektiv måte. Det gjelder for eksempel være Linux-distribusjoner.

Nå har Bittorrent signert avtaler med filmselskapene Paramount Pictures, 20th Century Fox, Lionsgate Entertainment, Palm Pictures og Kadokawa Pictures. De har også inngått avtaler med tv-selskaper som G4, Starz Media, MTV, VH1, SpikeTV, Nickelodeon, Comedy Central og Logo.

Fra før av har selskapet signert tilsvarende avtaler med Warner Bros. Home Entertainment, Egami Media, Hart Sharp og The Orchard.

Bittorrent vil med disse avtalene kunne tilby en rekke filmer og tv-programmer gjennom nedlastningstjenesten som de skal lansere en gang neste år. Blant annet vil filmer som X-Men The Last Stand, Mission Impossible III og tv-programmer som Star Trek og South Park bli tilgjengelig for nedlastning.

Tjenesten skal ifølge Wall Street Journal, lanseres i februar 2007. Prisene er ikke klare, men tv-programmer skal i noen tilfelle komme helt ned i en dollar per episode. Filmene vil koste omtrent like mye som en vanlig DVD-plate.

Det skal være mulig å brenne en kopi av filmene til DVD, men ordninger for rettighetshåndtering (DRM) skal hindre platen fra å spille på andre systemer enn der den ble lastet ned. Noen filmer kan også få begrensninger i antall ganger de kan spilles av.

Detaljene rundt begrensningene er litt uklare og det kan kanskje tyde på at de ikke er helt spikret ennå.

Til toppen