FORBRUKERTEKNOLOGI

BitTorrent lanserer lovlig filmnedlastning

Filmene er DRM-beskyttet, men BitTorrent-sjefen tror film-selskapene vil droppe DRM etterhvert.

26. feb. 2007 - 08:40

BitTorrent er en fildelingsteknologi som gjør det mulig å fordele overføringsbelastningen på mange maskiner, istedenfor at filer må lastes ned fra et sted med en kraftig bredbåndsforbindelse.

Teknologien har blitt flittig brukt til deling av piratkopiert innhold, men teknologien har også bevist sin nytteverdi for lovlig lisensiert innhold som for eksempel Linux-distribusjoner.

Bram Cohen, mannen som utviklet fildelingsteknologien BitTorrent, startet for noen år siden et selskap for å tjene penger på sin teknologi. Det regner han med å klare, selv om han har delt ut Bittorrent-løsningen under en åpen kildekode-lisens.

Bittorrent selskapet har nå 45 ansatte og de lanserer i dag en nedlastningstjeneste for lovlig lisensiert innhold i form av blant annet filmer, TV-programmer og spill.

Tjenesten har fått navnet BitTorrent Entertainment Network og selskapet regner med å kunne distribuere mer enn 5.000 forskjellige titler allerede ved lanseringstidspunktet.

BitTorrent vil få bryne seg på en mektig etablert konkurrent - andre tjenester som tilbyr det samme innholdet gratis, ulovlig riktignok, over den samme BitTorrent-teknologien. Ifølge CNet News skal det være cirka 135 millioner aktive brukere av BitTorrent-teknologien.

BitTorrent har klart å overbevise innholdsleverandører som 20th Century Fox, Lions Gate og Metro-Goldwyn-Mayer Studios om å levere sitt innhold gjennom deres tjeneste. For å klare det, måtte de imidlertid gå med på å pakke innholdet inn i et DRM-system (Digital Rights Management) som setter begrensninger på hva brukerne kan gjøre med sine nedlastede filer. Det kan gjøre det vanskeligere å konkurrere med andre aktører som bruker BitTorrent-teknologien til å distribuere ulisensiert innhold.

BitTorrent på sin side, mener at DRM-systemet ikke nødvendigvis vil være en stor hindring og at det sannsynligvis bare er et spørsmål om tid før innholdsleverandørene går med på å droppe den helt.

- Våre partnere krever DRM beskyttelse av innholdet. De er forsiktige med en ny distribusjonsmodell. Etterhvert som etterspørselen stiger, vil de sannsynligvis begynne å prøve ut DRM-fri distribusjon, sier Ashwin Navin, administrerende direktør i BitTorrent, til CNet News.

På åpningen i dag vil nye filmer som Superman Returns, Mission: Impossible III og An Inconvenient Truth kun være tilgjengelig for leie i 24 timer. Det vil koste 3,99 dollar for nye filmer, mens eldre filmer vil ha en prislapp på 2,99 dollar. TV-serier som 24 vil kunne lastes ned for 1,99 dollar per episode og da får man beholde episoden.

Amerikanske nedlastningstjenester har til nå vært begrenset til å bare være tilgjengelig i det amerikanske markedet. Om dette også gjelder for BitTorrent-tjenesten er foreløpig usikkert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.