FORBRUKERTEKNOLOGI

BitTorrent til alle med egen prosessor

Mediebransjens planer om å distribuere film ved hjelp BitTorrent, åpner for nye typer prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. jan. 2007 - 13:50

BitTorrent-teknologien, som er mest kjent i forbindelse med distribusjon av store filer eller filsamlinger, for eksempel DVD-avbildninger, har vekket interesse hos mediebransjen også fordi den kan være svært godt egnet til distribusjon av lovlig medieinnhold fra mediebransjen selv. Fordi alle som laster ned en fil eller en mediestrøm, også laster opp de allerede nedlastede dataene til andre brukere, reduseres belastningen på kildeserveren og i nettverket omkring denne. Dette kan bidra til reduserte kostnader for leverandørene, ikke minst når innholdet skal tilbys med høyere oppløsning enn i dag.

Per i dag finnes det en rekke BitTorrent-kompatible klienter, inkludert Opera-nettleseren. Dessuten finnes det et og annet nettverksprodukt som inneholder en BitTorrent-klient. Disse kan da laste ned (og opp) filer uten at brukeren må ha på PC-en hele tiden.

- BitTorrent kommer til å lede weben over på dens neste, fundamentale stadium, sier John C. Wang, administrerende direktør for taiwanske IAdea, et selskap som nå har utviklet en BitTorrent-optimalisert mikroprosessor.

STR9810/20-prosessoren skal produseres av Star Semiconductor og vil komme på markedet i løpet av dette kvartalet. Den levers i to ulike versjoner med forskjhellige maskinvarebasert akselerasjonsnivåer. Målet er å få til mer effektiv nedlasting og direkte avspilling av BitTorrent-distribuert innhold, men like mye å gjøre det enkelt å bygge slik funksjonalitet inn i konsumentelektronikkprodukter.

Begge de to brikkene har en ARM922-basert kjerne, nettverksgrensestnitt og doble USB-porter. Dette gjør at den skal være egnet for integrasjon i trådløse rutere, smarte harddisker, DVD-spillere, set-top-bokser og andre digitale produkter for forbrukermarkedet. Brikkene vil koste fra 8,75 dollar i kvanta på tusen enheter.

- Nye, digitale apparater tar i bruk vår brikke for å levere store mediefiler. Denne nye tjenestearkitekturen er uendelig skalerbar, levere raskere etter hvert som flere brukere kommer til og kan bygges for en brøkdel av kostnadene til en tradisjonell serverfarm. Vi ser denne trenden er i ferd med å bli til "Web 3.0", hvor hver forbruker blir en del av et universelt innholdslager og -leveringssystem, sier Wang. Han mener man ikke bør bli overrasket om man snart finner selskapets teknologi i nye biler eller mobiltelefoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.