Blå-laser gir DVD-format på 27 gigabytes

Ni leverandører er blitt enige om et blå-laserbasert DVD-format på opptil 27 GB per side - nok til over to timers høyoppløselig digital video.

Leverandørene Hitachi, LG Electronics, Matsushita (Panasonic), Philips, Pioneer, Samsung, Sharp, Sony og Thomson melder at de i fellesskap er blitt enige om spesifikasjonene for neste generasjons DVD, Blu-ray Disc.

Ved å bruke en blå-lilla laser med en bølgelengde på 405 nanometer, vil de være i stand til å pakke opptil 27 gigabytes med data på en énsidet skive med samme fysiske dimensjon som dagens CD- og DVD-skiver. I dag er CD-skiver begrenset til 700-800 megabytes, mens DVD-skiver kan holde opptil 4,7 gigabytes.

Formatet skal lisensieres til andre så snart de endelige spesifikasjonene er klare i løpet av våren.

Diskene vil kunne brukes til avspilling og til sanntidsopptak av høyoppløselig video med samtidig lyd. Dataoverføringen vil gå i opptil 36 megabiter per sekund. Det varsles en egen ordning for å sikre at hver produsert skive gjøres entydig identifiserbar.

Leverandørene mener de vil være i stand til å øke datatettheten til over 30 GB per side og per lag. De ser for seg muligheten av et dobbelt lag på en skiveside, med samlet kapasitet på 50 GB.

I tillegg til digital video - kapasiteten svarer til over to timers høyoppløselig digital video og 13 timers video i standard VHS-kvalitet - regner leverandørene med en rekke anvendelser innen datalagring.

Til toppen