Blå seier for Linux

Linux har vunnet en ny seier over Windows NT. Om tre uker kaster IBM seg på Linux-bølgen og starter salget av pc-er, pc-servere og RS/6000-maskiner med gratis-operativsystemet.

Linux har vunnet en ny seier over Windows NT. Om tre uker kaster IBM seg på Linux-bølgen og starter salget av pc-er, pc-servere og RS/6000-maskiner med gratis-operativsystemet.

Linux har skåret en kjempeseier. IBM, verdens største dataselskap, har i følge rykter bestemt seg for å satse på Linux. I følge amerikanske PC Week skal IBM offentliggjøre et bredt Linux-initativ på Linuxworld i San Jose 2. mars.

Det har tidligere gått rykter om at "store blå" vurderte å satse på Linux, men nå skal datagigantene virkelig ha bestemt seg. IBM planlegger å starte salget av pcer, Netfinity pc-servere samt enklere RS/6000-servere og arbeidsstasjoner med Linux ferdig installert.

RS/6000 er IBMs konkurrent til Sun, SGI og HPs Unix-maskiner. I dag selges RS/6000-maskinene med AIX, IBMs egen Unix-versjon, men IBM sliter i kampen mot de andre Unix-konkurrentene. Derfor planlegger IBM å lage en tilpasset versjon av Linux for PowerPC-prosessorene i RS/6000.

Det hjelper nok også på IBMs motivasjon at Linux er blitt mer populært enn alle de andre Unix-versjonene til sammen.

Dessuten skal IBM tilby støtte for flere av Linux-variantene som selges. Du kan laste ned Linux gratis over internett eller kjøpe en ferdig oppsatt CD-pakke fra flere leverandører. PC Week forteller at IBM planlegger å støtte Linux-settene fra Red Hat, Pacific HiTech, Caldera og SuSE.

Sun, HP, Dell, Silicon Graphics og Compaq har i tur og orden annonsert at de skal starte salg av servere og pcer med Red Hat-versjonen., trolig fordi Intel har investert i Red Hat.

I det som analytikere sammenlikner med et snøskred, har Linux veltet over databransjen og brukes nå på én av syv servere, ifølge analyseselskapet IDC. Utviklingen kunne gått enda raskere - uten brukerstøtte har mange datasjefer ønsket, men ikke turt å ta i bruk Linux. Dette er i ferd med å rette seg opp etter hvert som de store dataselskapene tilbyr hjelp og krisestøtte for Linux.

Både IDC og Gartner Group mener den viktigste grunnen til at så mange har tatt i bruk Linux er en voksende misnøye med Microsoft og deres produkter. Dessuten gir Linux høy ytelse, det er meget stabilt, og sist men ikke minst er operativsystemet gratis eller nesten gratis. Mange brukerne setter dessuten pris på å kunne endre kildekoden selv, en mulighet som ikke finnes i kommersielle produkter, poengterer IDC.

Linux er ikke helt fremmed for IBM - selskapet har tidligere lovet å lansere en Linux-versjon av selskapets database DB/2. I tillegg planlegger selskapet også å tilby flere av sine mellomvare-produkter for Liunx, noe som vil gjøre det mulig å koble Linux sammen med store datasystemer og stormaskiner.

IBM skal også lage systemer for å koble sammen store parker med Linux-systemer i klynger som jobber sammen.

Til toppen