TELE-KOMMUNIKASJON

– Blackberry er døende

Bare et spørsmål om tid, ifølge analyseselskap.

Blackberry og mobilprodusent RIM er på dødsleiet, og blir ikke reddet av nye BB10 som lanseres denne uken, hevder analyseselskapet Ovum.
Blackberry og mobilprodusent RIM er på dødsleiet, og blir ikke reddet av nye BB10 som lanseres denne uken, hevder analyseselskapet Ovum. Bilde: All Over Press

I morgen debuterer Blackberry 10 (BB10), en etterlengtet makeover av operativsystemet og tilhørende smarttelefoner fra kriserammede Research In Motion (RIM).

Midt blant spekulasjoner om oppkjøp eller oppstykking, regnes de nye modellene som et bære eller briste.

Det uavhengige analyseselskapet Ovum mener lanseringen ikke er saliggjørende. De føler seg sikre på at RIM vil fortsette sin dødsspiral, men i et sakte tempo.

– RIM slåss mot to demoner i form av forbrukernes kjøpekraft og en kronisk manglende evne til å appellere til kunder i modne markeder. Ingenting vi har sett av BB10 så langt indikerer bedring på disse punktene, sier Ovums teleanalytiker Jan Dawson i en pressemelding.

Blackberry skilter i dag med 79 millioner kunder, ned én million siste kvartal. Etter den særskilte forretningsmodellen deres er dette også abonnenter som betaler for nødvendige tjenester.

Kanadiske RIM er trass mange års tilbakegang fortsatt et gjeldfritt selskap. Miseren med store underskudd ble i forrige kvartal snudd til et ørlite overskudd.

Alt dette gjør at analyseselskapet ikke venter en rask kollaps, men de spår likefullt en trist framtid for selskapet som en gang i tiden var størst på smarttelefoner, særlig i Nord-Amerika og i enkelte andre markeder.

– Selskapet kan fortsette i dette sporet i årevis. Men glansdagene er forbi. Nå er det bare et spørsmål om tid før RIM forsvinner, skriver Dawson i sin rapport til markedet.

Den dystre spådommen dro aksjekursen ned 7,8 prosent mandag. Før nedturen har RIM-aksjen styrket seg kraftig, opp rundt 50 prosent siden nyttår, på en kombinasjon av lanseringsoptimisme og oppkjøpsrykter.

IBM, Microsoft, Amazon og Facebook har alle vært nevnt i en rekke spekulasjoner om hvem som kan være interessert i å overta virksomheten. Sist ut var Lenovo, som gjorde det klart at de vurderer et oppkjøp av Blackberry-produsenten.

Opptakten til onsdagens lansering av BB10 i New York kunne vært bedre for RIMs toppsjef Thorsten Heins.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.