TELEKOM

Blackberry gir etter i India

Lover å la myndighetene lese krypterte meldinger.

2. nov. 2010 - 09:20

Det kanadiske mobilselskapet RIM (Blackberry) som tilbyr blant annet krypterte meldingstjenester til private og organisasjoner, får fortsette å levere sine tjenester i India etter å ha gitt etter for myndighetenes krav om innsyn, går det fram av en pressemelding fra den indiske regjeringen.

Indiske myndigheter krevde innsyn i krypterte meldinger gjennom Blackberry-tjenestene, på samme juridiske grunnlag som meldinger formidlet av andre operatører. De truet med å stenge Blackberry-tjenestene i India dersom ikke RIM føyde seg.

Nå har RIM satt opp en midlertidig ordning som tilfredsstiller myndighetenes krav, og de lover at en permanent løsning skal være på plass innen 31. januar 2011.

En talsperson for det indiske innenriksdepartementet sier til Wall Street Journal at den endelige ordningen også vil omfatte tilgang til krypterte meldinger fra RIMs bedriftstjenester. Dette er oppsiktsvekkende: I prinsippet besitter ikke RIM selv dekrypteringsnøklene til bedriftstjenestene der bedriften tar hånd om sine egne servere. På den andre siden skal myndighetene i blant annet USA ha sikret seg muligheten til å lese også slike meldinger, gitt at de har et juridisk grunnlag for kravet om innsyn.

RIM har inngått tilsvarende avtaler i De forente arabiske emirater og i Saudi Arabia. Etter å ha kommet overens med India, gjenstår det å forhandle fram en løsning i Tyrkia.

India har en million Blackberry-brukere, hvorav 40 prosent er knyttet til store indiske bedrifter. Bruken av avanserte mobiltelefoner er i kraftig vekst: Analyseselskapet Informa Telecoms & Media venter en økning fra 12 millioner i år til 40 millioner i 2015.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.