Blackberry øyner nytt håp med programvare

Snuperasjonen later til å fungere. Det verste er over, mener toppsjefen.

Blackberry øyner nytt håp med programvare
Blackberry ser mot lysere tider. Selskapets har sluttet å blø penger. Bilde: All Over Press

Blackberry (tidligere Research In Motion) var på konkursens rand etter å ha mistet sitt sterke grep om markedet for sikre smarttelefoner, et område der de var pionerer.

Få trodde den fordums storheten ville klare seg.

Det canadiske teknologiselskapet har imidlertid kloret seg fast. Selv om de bare solgte beskjedne 1,1 million enheter siste kvartal, ser toppsjefen lyst på situasjonen.

Fra arkivet: Blackberry er i en dødsspiral

Snuoperasjon

Blackberry er i ferd med å komme seg ut av hengemyra.

Det skjer under en fortsatt pågående snuoperasjon, hvor de har kjøpt opp en serie nisjeselskaper det siste halvannet året.

Ett av de er WatchDox, som utvikler produkter for dokumenthåndtering og -utveksling med høy grad av sikkerhet.

Programvare innen sikkerhet er blitt en tydelig ny strategi for Blackberry. Dette later til å kunne bli en redningsplanke.

I går viste toppsjef John Chen fram en serie nye programvareprodukter laget for å beskytte alt fra medisinsk utstyr til Hollywoods filmmanus, melder Reuters.

Les også: Benekter bud fra Samsung

- Krisen er over

Selskapets forvandling pågår, men krisen er over, mener Chen som tidligere har lovet at Blackberry aldri mer skal tape penger.

Chen er også mannen som kom inn og klarte å snu store underskudd i databaseselskapet Sybase i sin tid. Han har erfaring.

Toppsjef John Chen i Blackberry har en plan som investorene ser ut til å tro på.
John Chen overtok som Blackberry-sjef i 2013. Nå er krisen over, mener han. Bilde: Blackberry
 

- Vi er tålmodige når vi nå bygger produktpipeline og salgskanal. Det er forsatt mye arbeid som gjenstår. Jeg skulle ønske det gikk raskere, men ingen kan snu på svært kort tid. Vi gjør alle de rette tingene på lengre sikt og Blackberry er nå definitivt ute av de økonomiske problemene, sier Chen til nyhetsbyrået.

Blackberry rapporterte sterk vekst nettopp innen programvare når de la fram tall for første kvartal (pdf) i deres 2016-fiskalår forrige måned.

Overskuddet økte da fra 23 til 68 millioner dollar, målt mot samme kvartal i fjor.

Omsetningen er fortsatt langt bak tidligere med 658 miilioner dollar, men for første gang på tre kvartaler økte inntektene i Nord-Amerika.

40 prosent av inntektene totalt var fra maskinvare. Allerede nå var 38 prosent av Blackberrys inntekter fra tjenester og 21 prosent fra programvare og lisenser.

Les, allerede nå står smartmobilene til Blackberry for godt under halvparten av omsetningen. Og med en lav snittpris på 240 dollar per enhet solgt siste kvartal, er nok dette også et forretningsområde med spinkel lønnsomhet, om ikke tap.

Programvare og tjenester har typisk langt høyere marginer.

Kontantbeholdningen i Blackberry økte med 50 millioner dollar siste kvartal. De sitter nå på 3,32 milliarder dollar.

John Chen kan være i ferd å bli redningsmann nok en gang, slik han ble etter å ha tatt over roret i Sybase.

Les også: Microsofts neste flaggskip skal få øye-pålogging