Blackphone er her

Smartmobilen for de paranoide.

Blackphone er her
Med på kjøpet får du et bredt utvalg av sikkerhetsorienterte applikasjoner. Bilde: Blackphone

digi.no har tidligere skrevet om den personvern-fokuserte mobilen Blackphone, utviklet av selskapet Geeksphone sammen med krypteringsguru Phil Zimmermann.

Blackphone handler om å ivareta personvern, privatliv og å gi brukerne full kontroll. Lanseringen er godt timet med stadige kontroverser rundt digital overvåkning.

Blackphone ble først vist frem i januar, og nå er mobilen faktisk i salg. Dermed vet vi en god del mer om maskinvaren og funksjonene.

Rent teknisk er ikke mobilen den mest avanserte, og spesifikasjonene ligger litt under flaggskip-nivå. Den har en Tegra 4-basert firekjerners prosessor på 2 gigahertz, 1 gigabyte med RAM og en skjerm på 4,7 tommer. Oppløsningen er på 720p. Hovedkameraet har en oppløsning på 8 megapiksler, frontkameraet har 5 megapiksler.

Det er selvfølgelig programvaren og tjenestene som følger med som er det unike her.

Operativsystemet bygger på Android, men er noe helt eget - det heter PrivatOS (OSet er dermed Google-fritt). Det viktigste elementet der er Security Center, som gir brukerne full kontroll over alle applikasjoner og hvilke deler av maskinvaren de har tilgang til.

Dessuten har mobilen avanserte muligheter for fjernsletting, som skal fungere fra hvor som helst i verden.

Med på kjøpet får du et bredt utvalg av sikkerhetsorienterte applikasjoner.
Med på kjøpet får du et bredt utvalg av sikkerhetsorienterte applikasjoner. Bilde: Blackphone

Det følger med programvare for kryptering av stemme- og videosamtaler, det er disse applikasjonene som er utviklet av Zimmermann og sikkerhetseksperten Jon Callas.

Man får også med tilgang til VPN-tjenester levert av Disconnect, som også har bygget inn en anonym søkemotor i telefonens nettleser. All personlig informasjon, IP-adresse og cookies skal forbli skjult når man surfer med Blackphone. Selve søkingen foregår gjennom allerede kjente løsninger som Google, Bing eller Yahoo, men Disconnect sørger for anonymisering underveis.

Det følger også med tilgang til en kryptert nettsky-tjeneste kalt SpiderOak.

Flere av disse tjenestene er også tilgjengelige til andre enn Blackphone-brukere, men poenget er at her følger de alle med i pakken.

Nettstedet Ars Technica er et av de første som har fått testet ferdig versjon av smartmobilen, og konkluderer med at sikkerhetsløsningene er meget gode, programvaren veldig omfattende, men mobilen i seg selv har noe skuffende ytelse. Manglende tilgang til Google Play-butikken kan også være problematisk for noen.

I skrivende stund er Blackphone utsolgt fra nettbutikken. Den koster 629 dollar eller om lag 3.900 kroner.

    Les også:

Les mer om: