BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Blåmandag» for Telenor - får ny konkurrent

EniTel åpner mandag sitt nye telenett som knytter flere av landets største byer sammen. Men mer skal komme, for dagens nett er bare 20 prosent av den fibermengden EniTel skal ha i drift innen 2001.

Frode Eriksen
1. feb. 1999 - 09:01

- Vi skal selge overføringskapasitet til store kunder, hovedsakelig teleoperatører og andre storbrukere, sier administrerende direktør i EniTel, Olav Harald Nordgard, som mener selskapet blir det nest største telenettselskapet innen kommunikasjon på fibernettet i Norge.

- Det er første gang det blir reell konkurranse på landsdekkende nettforbindelser i Norge, sier han.

EniTels kabling i Norge
EniTels kabling i Norge.

EniTel skal i 2001 ha bygd ut hele sitt planlagte nett bestående av 5.000 kilometer med fiberoptiske kabler. 40 prosent av dette skal leies ut til Statnett, som foreløpig har bygd ut fem større forbindelser med en samlet lengde på 1.000 kilometer, fra Oslo til Vestfold, over Oslofjorden til Østfold og Sverige, fra Vestfold til Kristiansand, fra Oslo over Hardangervidda til Bergen, fra Trondheim til Værnes og fra Harstad til Sverige. I år blir det lagt en ny forbindelse på Møre, en forbindelse fra Oslo til Lillehammer, noen flere kilometer i Trøndelag og en forbindelse fra Trondheim til Sunndalsøra.

- De nye fiberoptiske kablene spinnes direkte på ikke-strømførende topplinjer i stamnettet, sier informasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Jobben utføres av en selvgående, roterende spinnemaskin, kalt "Spinning Jenny", med en kabeltrommel som vandrer på topplinen fra mast til mast. Arbeidet utføres delvis med hjelp av helikopter.

Telia, Tele 2 og NetCom skal være blant selskapets kunder. Statnett er største eier i EniTel med en andel på nærmere 24 prosent.

- Våre utbyggingskostnader er på nærmere 300 millioner kroner, som finansieres gjennom en 20-årig leieavtale med EniTel. Det nye stamnettet er knyttet til lokale og regionale nett, sier divisjonsdirektør Trygve Kierulf i Statnett. EniTel skal investere 600 millioner kroner, og har til nå lagt inn 270 millioner kroner.

EniTel har allerede opprettet forbindelse mellom Trondheim og Oslo. Rundt årsskiftet åpnet en ny forbindelse mellom Oslo og Bergen over Sauda. Den forlenges nå til Stavanger. I februar knyttes nettet til NorSeaCom-kabelen til England, via flere plattformer i Nordsjøen. Det er den første fiberoptiske kabelforbindelsen over Nordsjøen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.