Blandede reaksjoner på Amelios avgang

Etter Gilbert Amelios overraskende avgang har analytikere, ansatte og investorer satt seg seg ned for å finne ut hva dette kan bety for Apple. Fellesnevneren for de fleste er at de er enig i avgjørelsen.

Etter Gilbert Amelios overraskende avgang har analytikere, ansatte og investorer satt seg seg ned for å finne ut hva dette kan bety for Apple. Fellesnevneren for de fleste er at de er enig i avgjørelsen.

Investorene uttrykker stort sett lettelse over Apple-sjefens avgang, men samtidig skinner det gjennom at mange frykter enda flere endringer i ledelsen etter Amelios fratreden onsdag.

Wall Street brukte kort tid på å komme med uttalelser. Ved å si opp før et forventet Apple-underskudd på ihvertfall USD 70 millioner legges fram, varsler ikke godt for investorer som satser på at den sterke kundelojaliteten vil holde seg. Investorene frykter at Apple kan miste mange kunder. Samtidig tror de fleste at det nå var på høy tid at Amelio trakk seg tilbake. Det er derfor ventet en liten og kortvarig kursoppgang når børsen kommer igang for fullt igjen.

Bill Milton, analytiker ved Brown Brothers Harriman, sier til ZDnet at hver gang man ser en leder si opp rett før resultatene legges frem, viser det seg ofte at tallene blir værre enn fryktet. Milton tror at kursen kan stige så mye som to dollar per aksje. Andre investorer er av en annen oppfatning og tror at aksjen vil synke. Men én ting har de felles; de kommer ikke til å være først ut med å kjøpe eller selge. De fleste vil avvente situasjonen.

Nå når Amelio er borte er det store spørsmålet hvem som skal ta over. Skal det bli en "slash-and-burn" leder eller en mer kundeorientert og personalorientert leder? Styret i Apple tror på den sistnevnte lederstilen vil passe best. Dataquests James Staten sier at en kundeorientert lederstil vil bli helt feil. - Den neste lederen bør være fokusert på finans og økonomi. Apple må forstå at organisasjonen må kuttes ned på og omstruktureres, sier han.

IDCs Eric Lewsis mener at Apple er i en unik situasjon. Dette er ikke bare en klassisk omveltning som handler om å øke markedsandeler og kutte kostnader, men det er et angrep på fundamentet på det markedet Apple opererer på. Ingen av analytikerne vil engang gjette på hvem som kommer til å ta over for Amelio.

De ansatte mener at det er bra at Amelio har trukket seg tilbake. Det er som de sier; han skulle komme for å snu en dårlig økonomisk trend, men det eneste han gjorde var å forsterke den i tillegg til å gjøre det værre for oss ansatte.

Til toppen