Blander både installert og leid programvare

Som den første i Norge, mener Microsoft, skal Mamut kombinere både nettbasert og installert programvare.

Blander både installert og leid programvare

Mamut er i dag en tradisjonell leverandør av installert programvare, men de er i ferd med å ta to viktige hopp. Bakgrunnen er delvis oppkjøpet av Active24 og delvis den viktige dreiningen som nå skjer i programvare-bransjen.

Den tekniske dreiningen heter Software as a Service - altså programvare servert gjennom en nettleser. Google er mest kjent for dette, men også Microsoft har - litt i det stille - åpnet stadige flere programmer for bruk gjennom en nettleser.

Microsoft deler ikke ut sine løsninger gratis, men - også litt i det stille - har Microsoft åpnet opp stadig flere av sine server-programpakker for utleie. Microsoft holder døren på gløtt for å starte utleie selv, men foreløpig satser de på partnere og nå er Mamut i gang som første brede partner i Norge.

Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge, mener Mamut er den første leverandøren i Norge som klare å kombinerer nettbasert og installert programvare i en fleksibel modell.

Utleie av Exchange og Microsoft CRM gjør flere andre også i dag, men Mamut er den første som skal lansere et totaltilbud av Microsoft-pakkene og kobler dem sammen med økonomisystemene til en totalløsning, påpeker Merok. Meningen er at regninger, kunder, lager og epost skal kobles sammen og skape automatiske prosesser.

- Mamut kommer her med et av de mest moderne totaltilbudet. Mamut vil etterhvert leie ut en ferdig integrert ERP-system til SMB-markedet som både kan brukes på mobiler og PCer. Slike komplett systemer er det bare de store bedriftene har råd til å kjøpe i dag, sier Merok.

Microsoft synes Mamuts er en av de mest avanserte og det går både på forretningsmodell/betaling og på det teknologiske. Mamuts kunder vil etterhvert kunne både leie og kjøpe de server-produktene de vil ha og lagre de data de selv vil, påpeker Merok. Denne fleksibiliteten er Mamut først ute med i det norske markedet, mener han.

Mamut er allerede i gang med utleie. Etter å ha overtatt Active24 har Mamut begynt å leie ut Exchange til alle Active24-kunder. Selskapet har nå 500.000 aktive epost-kontoer, noe som er en av de største Exchange-installasjonen i Europa, tror Mamut-sjef Eilert Hanoa.

Mamut skal etterhvert lansere et tilbud der små og mellomstore som ønsker å fri seg fra administrasjon, spam-behandling og backup kan leie Exchange-drift av Mamut.

- Vi skal starte vanlige utleie av flere Microsoft-løsninger til høsten, men starter med et tilbud for små bedrifter som ønsker seg en ferdig totalpakke, sier Eilert Hanoa til digi.no.

Det første tilbudet er basert på Mamut Business Plattform som allerede har gått ut til kundene. Dette er en løsning beregnet på småbedrifter som har mange konsulenter, servicefolk og selgere som sitter lite ved pulten.

For 199 kroner per måned, per bruker kan bedriftene leie seg en HTC 620-mobil med tastatur og få servert Exchange, Sharepoint og Mamut Service Suite på både mobilen og på bærebare PCer. Alle applikasjonene og hele systemet er i utganspunktet driftet av Mamut. Tjenesten har dog bare 1 GB lagringsplass, men man kan leie mer plass.

Mobilen og Microsoft-systemene som følger med kan brukes mot Mamuts økonomisystemer slik at selgere og servicefolk for eksempel kan få utført utsendelse av regninger rett fra mobilen sin når de er ferdig hos kundene. Det er ikke et krav at kundene må kjøpe Mamuts systemer.