Blandet førsteinntrykk av ferdig Vista

digi.no har brukt den ferdige Windows Vista i en uke. Førsteinntrykket er blandet - det er langt mellom de store nyhetene.

Blandet førsteinntrykk av ferdig Vista

digi.no har brukt den ferdige Windows Vista i en uke. Førsteinntrykket er blandet - det er langt mellom de store nyhetene.

Etter fem års arbeid og et utall lange forsinkelser er verdens hittil mest kompliserte programvare-produkt endelig ferdig . Offisiell lansering er ikke før 30. november, men utviklere kunne starte nedlastningen på forrige fredag.

Tre journalister i digi.no installerte Vista og brukt det nye operativsystemet på våre hjemme-PCer i en uke.

Hittil har det vært vanskelig å felle noen dom over et ikke-ferdig produkt. Men nå er Vista ferdig. digi.no kan derfor gi et førsteinntrykk for Vista oppleves. Dette er dog ikke en test, men en serie blandede opplevelser og observasjoner av hvordan Vista fungerer rett ut av boksen.

En rekke av utfordringene vi her påpeker kan sikkert fikses eller justeres ved å grave nedover i systemet. Men basis-innstillingene som møter den vanlige brukere bør fungere i det som nå er et ferdig produkt.

Konklusjonen vår er blandet, for vi er kanskje litt skuffet: De viktigste nyhetene i Vista ligger under panseret og Vista er egentlig blitt ganske lik Windows XP. Dermed fremstår den rent bruksmessig som en stor finpussing av Windows XP. Mye av nyhetene i Vista, for eksempel det raskere filsøket og stripen med småprogrammer (widgets) har mange allerede innstallert i XP.

Sikkerheten er den store nyheten og den er åpenbart blitt mye bedre, men du må betale en pris: Veldig mange funksjoner og jobber krever noen klikk på "Ja, jeg tillater".

Her er digi.nos førsteinntrykk av Vista:

Til toppen