RESULTATERFINANS

Blant de dyreste i Europa

- Norske IT-selskaper er priset fullt ut på den iboende teknologien, men mange glemmer at man trenger et godt distribusjonsapparat for å lykkes i kommersialiseringen, sier analytiker i Broadview Associates, Lars Andersen til digi.no. Andersen mener norske IT-selskaper er blant de dyreste i Europa.

Eirik Flaa
5. des. 1997 - 15:12

Kursutviklingen på norske IT-selskaper har vært formidabel siste året. Utviklingen for Oslo Børs IT-indeks så langt iår er på nivå med totalindeksen, til tross for kraftige kursfall i enkelte programvarehus. Heller ikke uroen i de asiatiske markedene har dempet entusiasmen for norske IT-selskaper. Indeksnivået for IT ligger i skrivende stund bare 2 prosent under toppnivået i oktober, mens totalindeksen ligger mer enn 9 prosent lavere enn oktobertoppen.

Ett selskap som har engasjert seg sterkt i utviklingen av norske og internasjonale IT-selskaper er det amerikanske bank- og investeringsselskapet Broadview Associates (BA). Selskapet beskjeftiger seg med fusjoner og oppkjøp av IT-selskaper over hele verden. BA har blant annet jobbet for Sysdeco, der selskapet bygget opp medievirksomheten (som nå er solgt ut av selskapet),og Kredittkassen i forbindelse med salget av Teamco til Telenor. BA har også gjennomført en rekke analyser på IT-sektoren.

Den norske analytikeren Lars Andersen, som holder til ved London-kontoret til Broadview Associates, har sterke meninger om prisingen på IT-selskaper i Norge.

- Norske IT-selskaper er svært gode teknologisk, men dette er det tatt høyde for i prisingen. Det som lett overses er at mange norske IT-selkaper mangler skikkelig distribusjonsapparat når produktene skal ut på det internasjonale markedet, sier Andersen til digi.no. Han forklarer at det kraftige kursfallet man har sett i enkelte norske programvarehus det siste året, blant annet skyldes at markedet ikke har tatt høyde for disse svakhetene.

- Dagens prisnivå på norske IT-selskaper kan være riktig for selskaper med godt funderte distribusjonsstrategier, men det er likevel langt høyere enn nivået i resten av Europa, sier Andersen. Han mener den høye prisen skyldes den velutbygde norske IT-infrastrukturen, som har påvirket den generelle holdningen til informasjonsteknologi.

- I Norge, som i USA, har den sterke penetrasjonen av mobiltelefoner og datautstyr gitt en svært optimistisk holdning til IT. Dette påvirket investeringsviljen, sier Andersen som mener prisingen av norske IT-selskaper er på nivå med prisingen på amerikanske selskaper.

Årsaken til den milde medfarten IT-selskapene fikk under Asia-krisen er imidlertid en annen mener Andersen.

- I Asia vil trolig veksten stagnere først og fremst på andre områder enn IT, og det er derfor utslagene blir mindre i denne sektoren, avslutter han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.