JUSS OG SAMFUNN

Blåser i elektrisk avfall

Kaster farlige miljøgifter i husholdningssøpla.

7. apr. 2009 - 10:25

For forbrukeren er det ikke stor risiko ved alminnelig bruk av alle produktene vi omgir oss med som går på strøm eller batterier. Men, når de skal kasseres, da blir saken straks annerledes.

Norges største returselskap for elektrisk og elektronisk avfall, Elretur, har aldri tidligere fjernet så mye miljøgifter som fra det elektriske avfallet som ble kastet fra husholdningene i 2008.

Fra den samlede mengden EE-avfall ble 14 prosent fjernet og spesialbehandlet hos Elretur.

– Eksempel på gifter som vi fjerner fra elektronikk som vi alle omgir oss med i hverdagen er bly, kvikksølv, asbest og arsen. Alle disse stoffene er giftige for oss mennesker, men også for dyrelivet og plantelivet rundt oss, forteller direktør i Elretur, Stig Ervik.

Det er fortsatt mye gift i elektriske og elektroniske produkter, og bivirkningene av enkelte miljøgifter oppdages først nå.

- Gråspurvbestanden i Norge har gått ned med 15 prosent på grunn av bromerte flammehemmer som tidligere ble mye brukt i elektriske produkter, hevder Ervik.

Nå er denne bromerte flammehemmere deka-BDE forbudt, men siden Elretur samler inn søppel som har vært på markedet alt fra 1 – 40 år kommer det fortsatt mye av innholdet av miljøgiftene som har vært forbudt lenge.

Gamle mobiltelefoner inneholder blant annet bromerte flammehemmere.

87 av av alt Elretur samlet inn i 2008 blir gjenvunnet. Det er metallgjenvinning som er den viktigste formen for gjenbruk av EE-avfall.

– Vår utfordring er de produktene som er så små at de passer i søppelbøtta under vasken. Det er for mange som kaster elektriske tannbørster, gamle lommelykter og hårfønere i søpla, og ikke leverer det inn så vi får miljøsanert disse produktene, sier Ervik.

Når småelektronikk behandles på denne måten slipper miljøgiftene til slutt ut i naturen, og ender i dyr rundt oss, eller i oss selv.

Det ble til sammen samlet inn 148 031 47 tonn i 2008. Elretur samlet inn ca halvparten av denne mengden, 74 001 tonn.

10 061 tonn av Elreturs innsamlede mengde er sortert ut som miljøfarlig avfall, og spesialebehandlet. I snitt har Elretur samlet inn 15,5 kilo EE-avfall per innbygger i 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.