JUSS OG SAMFUNN

Blåskjerm på oljeplattformen

Systemet unnlot å melde fra om skadet sikkerhetsventil.

Kystvakten forsøker å slukke restene av oljeriggen Deepwater Horizon etter den katastrofale eksplosjonen.
Kystvakten forsøker å slukke restene av oljeriggen Deepwater Horizon etter den katastrofale eksplosjonen. Bilde: U.S. Coast Guard
27. juli 2010 - 10:36

BPs borerigg «Deepwater Horizon» har preget nyhetsbildet siden katastrofen var et faktum den 20. april. Elleve arbeidere mistet livet i eksplosjonen og 17 ble skadet.

Oljekatastrofen som fulgte er en av tidenes verste, og hendelsen har siden vært under etterforskning. I forrige uke kom det frem at et meget viktig varslingssystem var avslått da ulykken inntraff.

Under en høring fredag fortalte lederen for riggens elektronikksystem, Mike Williams, om en rekke sikkerhetsmangler.

Selv om overvåkningssystemene angivelig var operative var selve alarmutløseren deaktivert. Slik slapp arbeiderne å bli brydd med falske alarmer mens de sov, ifølge The Guardian.

Williams påpekte også at et datasystem som skulle overvåke boreriggen i lengre tid hadde hengt seg opp og krasjet. I flere måneder ble de rammet av det de ansatte kalte «blue screen of death».

- Systemet ga blåskjerm, noe som gjorde at ingen informasjon kom gjennom, sa teknikeren ifølge The New York Times.

Aftenposten omtaler dette i en sak lørdag, men viser samtidig at avisen trolig ikke kjenner begrepet:

«- Dataskjermen ble ofte helt blå, og ingen informasjon kom gjennom. Vi kalte den bare dødens blå skjerm, sa Williams i høringen.»

Blåskjerm bør være et kjent fenomen for alle med erfaring fra IT-bransjen. Blåskjermen er en feilmelding som dukker opp når en uopprettelig feil oppstår i Windows.

Det opplyses ikke hvor ofte dette inntraff, men ny maskinvare var bestilt for å erstatte det ustabile systemet. Selskapet hadde imidlertid ikke rukket å få på plass den nye løsningen før katastrofen skjedde, sa Williams under høringen.

Hvorvidt den defekte Windows-maskinen direkte bidro til ulykken virker foreløpig uklart, men det er ifølge Aftenposten på det rene at «systemet unnlot å melde fra om en skade på en sikkerhetsventil designet for å stenge oljebrønnen ved en mulig utblåsning».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.