Ble børsvinner ved å avsverge Wimax

Nortel sa de vil prioritere LTE for 4G mobil, og aksjekursen spratt opp 13 prosent.

Ble børsvinner ved å avsverge Wimax

Nortel sa de vil prioritere LTE for 4G mobil, og aksjekursen spratt opp 13 prosent.

Den kanadiske giganten Nortel innen utstyr for telekommunikasjon holdt onsdag en konferanse for analytikere og ledende investorer. Selskapet skiftet ut hele ledelsen høsten 2005: Den nye toppsjefen Mike Zafirovski håndplukket sine viktigste medarbeidere, og har ifølge kanadisk næringslivspresse bygget opp et rykte for oppriktighet, i motsetning til sine forgjengere.

Nortel har begynt å profilere seg som leverandør av løsninger til bedriftsmarkedet, men lever fortsatt i hovedsak av å selge utstyr til teleoperatører. Det er derfor avgjørende for Nortels framtid at de greier å velge «riktig» løsning for utstyr til 4G mobil – ut fra markedet, ikke ut fra hvilken teknologi som er «best». Utfordringen er desto større, siden Nortel ikke traff verken 2G eller 3G spesielt bra.

Det er ikke på langt nær avgjort hvilken teknologi som vil vinne kampen om 4G mobil, men det er bred enighet om at det bare er to reelle alternativer: Wimax og LTE. Mens IT-verden, med Intel i spissen, står forholdsvis sterkt bak Wimax, er det LTE som ser ut til å vinne fram blant teleoperatørene. De er Nortels viktigste kunder, og det er de som skal bygge ut og drive morgendagens 4G nettverk.

På analytikerkonferansen i går fortalte Zafirovski og hans strategisjef George Riedel at Nortel har revurdert sitt fokus innen 4G mobil, og bestemt seg for å satse på LTE framfor Wimax.

Bakgrunnen for beslutningen er sonderinger blant kundene. Ifølge Riedel er teleoperatørene i ferd med å framskynde sine investeringer i LTE-basert utstyr for 4G-nettverk. Anslagene går ut på at det globale markedet for LTE-basert utstyr til teleoperatører vil utgjøre 400 millioner US dollar i 2010. Deretter vil det vokse raskt, til 1,6 milliarder dollar i 2011, og 10 milliarder dollar i 2015.

Hovedårsaken til at teleoperatører ser ut til å foretrekke LTE framfor Wimax, ser ut til å være at LTE teknologisk sett ligger nærmere opp til løsningene de allerede har. Følgelig betraktes LTE som mindre risikabelt å satse på enn Wimax, særlig for dem som har bestemt seg for å oppgradere sine nettverk forholdsvis raskt, noe som spesielt preger operatørene i Nord-Amerika.

Zafirovski forklarte at satsingen på Wimax hittil ikke har vært spesielt vellykket for Nortel. Utviklingsressurser som hittil har vært satt av til Wimax, vil bli overført til LTE.

Omprioriteringen av egne ressurser innebærer ikke at Nortel trekker seg helt ut av Wimax-markedet. Selskapet har inngått et partnerskap med Alvarion, en ledende israelsk utvikler av Wimax-utstyr. Partnerskapet omfatter både produktutvikling og salg. Ifølge Zafirovski vil samarbeidet med Alvarion innebære at Nortel sparer ikke bare penger, men også fra 12 til 15 måneders utviklingstid for Wimax-produkter. Wimax-utstyr vil følgelig kunne bidra positivt til Nortels bunnlinje fra 2009.

Zafirovski orienterte også om Nortels allmenne økonomiske situasjon. Han sa at omsetningen for 2008 ligger an til å ligge «et beskjedent antall prosentpoeng» over nivået fra 2007, og at marginene fortsetter å bedres. Det er et uttalt mål for Zafirovski å nå en driftsmargin på 13 prosent. Han anslår at driftsmarginen i 2008 vil ligge på rundt 6,7 prosent.

Nyheten om at Nortel omprioriterer egen 4G-satsing fra Wimax til LTE fikk aksjekursen til å stige med over 13 prosent på børsene i både Toronto og New York.

Toneangivende teleoperatører som satser på LTE omfatter blant annet AT&T, Verizon, Vodafone, NTT DoCoMo og China Mobile. Andre utstyrsprodusenter som satser på LTE er Ericsson og Alcatel-Lucent.

    Les også:

Til toppen