BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ble kastet ut av Google etter triksing

Hotellkjeden Radisson SAS trikset for å få bedre plassering hos Google. Straffen ble hard.

8. nov. 2004 - 11:19

Stadig flere kunder bruker Google til å søke før de kjøper inn både privat og for jobben. Det er derfor fristende å forsøke å manipulere Google til å vise din nettside øverst, noe som kan gjøres gjennom en rekke teknikker.

Google hevder de oppdager juks med såkalte doorway-pages og andre teknikker, men for to uker siden avslørte eguiden.no at hotellkjeden Radisson SAS brukte trikseteknikker for å bli første resultat når man søkte på uttrykk som "konferansehotell".

    Les også:

digi.no tok 25. oktober kontakt med Martin Creydt, administrerende direktør i Radisson SAS Norge og han benektet ikke teknikken som manipulerer Google-rankingen, men han ville ikke endre hotellkjedens praksis.

- Vi tar kritikken på alvor og skal nå ta en ny juridisk gjennomgang av dette. Men vår IT-avdeling i København er ikke enig med Google om hva som skal være lov og ikke, sier Creydt til digi.no.

digi.no spør om han ikke er redd for å bli straffet av Google.

- Det hadde ikke vært bra om vi hadde vært kastet ut av Google. Men Google kan ikke egensidig definerer reglene for Internett-bruk og søkemotorer. Det finnes mange andre aktører som vi kan samarbeide med, men det er klart at Google er store, sa Creydt den gangen til digi.no.

Google oppdager åpenbart - i hvert fall ikke med en gang - alle som manipulerer deres resultater, men Google tar i mot tips om manipulering. Og etter at eguiden.no omtalte saken, er det åpenbart noe som har har tipset Google.

Et par dager etter den første saken senere mottok e-guiden en henvendelse fra Google som ønsket en engelsk versjon av artikkelen. Tilbakemeldingen fra Google var at Radisson SAS sin løsning for å oppnå høy rangering var et grovt brudd på Googles retningslinjer og at nettsidene ville bli utestengt fra Google, skriver IT-konsulent Gunnar Bråthen, som driver e-guiden.

Som en direkte konsekvens av e-guidens avsløring har Google fjernet Radisson SAS fra oppføring i frisøk. Søker man nå på konferansehotell, er Radisson SAS helt borte fra resultatlisten. Og det er ikke det verste:

Et søk på "Radisson SAS" viser nå at selskapets nettsider er helt borte fra hele Google - man får bare opp treff fra Radisson, som er den amerikanske delen av hotellkjeden og lenker til andre nettsteder som nevner Radisson SAS. Dette gjelder både den europeiske hotellkjedens radissonsas.no og radissonsas.com-adresse.

En bransjekilde digi.no har snakket med hevder at det er første gang Google har kastet ut et større selskap på denne måten. Tidligere har man bare eksludert mindre nettsteder drevet av nettselskaper, ikke vanlige kommersielle bedrifter.

Ledelsen i Radisson SAS var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.