Blekket skal bli billigere enn skriveren

Blekket kan i dag koste mer enn skriveren. Nå varsler endelig HP priskutt på blekk.

I dag kan du få kjøpt en Hewlett-Packard skriver hos Elkjøp for 695 kroner. Med på kjøpet får du en fargepatron og en svart patron halvfull av blekk.

Når du derimot skal bytte ut patronene, som i utgangspunktet er halvfulle, krever Blekkcompagniet 696 kroner for byttepatroner. Dette er mer enn hva det koster å kjøpe hele skriveren.

Nå skal blekket bli billigere. Ifølge den danske nettavisen comon.dk senker Xerox blekkprisen med åtte prosent og Hewlett-Packard med 5,8 prosent i Euro-området.

Produktsjef Frode Flage Eriksen i HP forteller at selskapet har redusert kostnader ved utskrifter jevnt og trutt de siste tre til fire årene. HP har i dag 50 prosent markedsandel på skrivere og rekvisita.

- Vi har ikke merket noe prisreduksjon på blekk ennå, men det kan være at lageret hos grossistene først må tømmes, sier daglig leder i Blekkcompagniet, Magnus Tjelland til digi.no.

digi.no sammenlignet i fjor prisene på blekk, som sannsynligvis er de mest eksklusive dråper du har i huset. For en liter blekk til blekkskriveren din kan du kjøpe syv flasker av polets fineste Dom Perignon.

En blekkpatron nummer 78 fra Hewlett-Packard koster 605 kroner fra Komplett.no. Den inneholder 38 milliliter som gir en literpris på 15.921 kroner.

    Les også:

Hos Blekkcompagniet koster en blekkpatron sort nr. 56 19 milliliter 248 kroner og nr. 57 fargepatron 17 milliliter 398 kroner.

- Vi opplever veldig ofte forskrekkede kunder når de får presentert blekkprisen og som uttaler at de like gjerne da kan kjøpe en ny printer, forteller Tjelland.

Det er likevel verdt å merke seg at blekkpatronene som følger med HP-skriveren er halvfulle. Selv om det kan være betenkelig påpeker Tjelland at leverandøren har anført antall milliliter på patronene.

- Om derimot Elkjøp føler de har en informasjonsplikt om dette, er vel heller tvilsomt, sier Tjelland.

Flage Eriksen avviser ryktet om salg av halvfulle blekkpatroner.

- Vi har modeller som er regnet for små utskriftsvolum og andre som er designet med større volum i tankene. For noen modeller så gir kunden derimot et valg i etterkant. Skriver brukeren ut mye, så kan det lønne seg å kjøpe en større blekkpatron, sier han til digi.no.

Flage Eriksen advarer mot å la seg lure av billigblekk.

- Blekk er en ferskvare som har en begrenset holdbarhet fra to år og oppover. Dårlig blekk gir åpenbare kvalitetsforskjeller, sier han til digi.no.

Han peker i tillegg på nytteverdien på skrivere og utskrift etter at digitale foto har blitt mer vanlig hos den jevne mann. En god utskrift og kvalitet på blekk, skrivere og fotopapir kan gi bilder som holder i 115 år.

- Bildekvaliteten kan være like god som hos en profesjonell fotograf, sier han.