Bli din egen megler

Trenden i USA peker mot stadig enklere tilgang til markedene for den enkelte trader. Direkte tilgang til markedet med push-teknologi er fremtiden.

Trenden i USA peker mot stadig enklere tilgang til markedene for den enkelte trader. Direkte tilgang til markedet med push-teknologi er fremtiden.

I februar i år kjøpte Charles Schwab, en av USAs største online-aksjemeglere, CyBerCorp, for nesten 500 millioner dollar. De aller færreste visste hva CyBerCorp var for noe, bortsett fra daytradere. Så hva var bakgrunnen til kjøpet?

Schwab posisjonerte seg ganske enkelt for den fremtidige måten å handle aksjer på over Internett.

CyBerCorp tilbyr tradere direkte tilgang til såkalte ECN's, electronic communications networks. ECNs gir tradere tilgang til å vise deres ordrer over nettverket slik at de kan "matches" uten megler. Island og Instinet er to navn på kjente ECNs i USA. Slike ECNs har gitt enorm tilvekst til handelen på Nasdaq de senere årene da de har drastisk forbedret muligheten for daytrading.

For ordens skyld: daytradere kjøper og selger aksjer samme dag og sitter aldri på posisjoner til neste dag. Faktisk er 15 minutter regnet som lang tid! De kjappeste daytraderne i USA gjør normalt over 500 transaksjoner hver dag! Da sier det seg selv at en tradisjonell megler er et "brysomt" mellomledd. Alt du trenger er en clearingkonto.

CyBerCorp tilbyr med andre ord direkte tilgang til for eksempel aksjer notert på Nasdaq, noe som sikrer tilnærmet øyeblikkelig matching, på lik linje med market-makere og meglere, perfekt ved push-teknologi. Firma som tilbyr direkte handel krever ofte lavere kurtasje jo flere handler du gjør, mens tradisjonelle meglere tilbyr en fast kurtasje per handel.

Som på andre felt er det USA som er toneangivende når det gjelder aksjehandel. Det er helt overlegent det største og mest likvide markedet i verden. Og du som investor/trader kan med relativt enkle grep bli din egen megler!

Nøkkelen er at flere og flere ikke er fornøyd med utførelsen av handlene hos de tradisjonelle nettmeglerne. Er du daytrader tar det for lang tid å vente på bekreftelse av ordren ved bruk av browserbaserte løsninger. Hvor mange ganger har du ikke irritert deg grønn over at browseren "henger"?

Med direkte handel får du selv opp ordrebildet og kan legge inn ordren eller selge til den du ønsker. Gjennom ECNs kan du sikre den kursen som til enhver tid er best. Alle som tilbyr direkte tilgang benytter seg av "push" teknologi og bekreftelse av utførte ordrer kommer på sekundet. Med browserbaserte løsninger må du selv "oppdatere" siden for å sjekke om ordren har blitt utført.

Er du daytrader er det ganske enkelt et "must" med direkte tilgang til ordrebildet og raske "executions". I USA reklamerer slike tradingfirmaer hyppig i amerikanske tradingmagasiner, mens tradisjonelle browserbaserte meglere glimrer med sitt fravær. Kun direkte handel gjelder for aktive daytradere.

AKJ Direct er et firma som skal etablere seg i Norge med direkte handel på de amerikanske børsene:

- Dette er først og fremst for institusjonelle, men etter hvert er det klart at dette også blir for private tradere, sier Jan Kjetil Dahle, sjef for Oslo-kontoret, til digitoday.no.

- Vi har allerede syv kunder, hovedsakelig institusjonelle. Disse handler gjennom et eget program som ikke er browserbasert, avslutter Dahle.

Dahle vil ikke ut med kurtasje, men røper at den vil være volumavhengig. digitoday.no kan opplyse om at tilsvarende firmaer i USA tilbyr handler for mellom 10 til 20 dollar per transaksjon, med noe tillegg per aksje hvis det er store volum (typisk over 5 000 aksjer).

Markedet for direkte handel vokser meget raskt, best illustrert i regnskapet til en av de største meglerne som tilbyr direkte handel i USA, A.B.Watley, som er notert på Nasdaq med tickerkode ABWG. Selskapet hadde 12 millioner dollar i inntekter for 3. kvartal 2000, en vekst på 87% i forhold til kvartalet ifjor. I snitt genererte hver kunde om lag 900 dollar i inntekter, ifølge en pressemelding.

Til toppen