JUSS OG SAMFUNN

Bli din egen TV-produsent

Denne helgen sender Canal Digital en forsmak på hva som er mulig i den nye digitale-TV-verden; På syv kanaler kan seerne selv velge ulike kameravinkler fra et Formel 1-løp og blir en generalprøve på digital-TV før aktørene prøver å trekke målgruppene bort fra de analoge signalene.

Herman Berg
12. sep. 1998 - 13:10

Nå utfordres den passive sofapoteten for alvor; plutselig må han eller hun selv bestemme hva slags kameravinkler som ønskes. Forutsatt at man har en satellitt-dekoder og et digital-TV-kort vil TV-seere over hele Norden få anledning til å se en såkalt "multi-feed" TV-sending.

I dag og i morgen er det Formel 1-race i Monza, og løpene vil bli overført via syv digital-kanaler som kontinuerlig mates med bilder fra 40 forskjellige kameravinkler. Du kan få se bilder fra bilene som ligger i teten, fra konkurrenter lenger bak, fra førernes perspektiv eller fra hjelpemannskapene i smøregraven.

Skulle seerne ønske det, vil det også være mulig å se løpet på vanlig vis, alt med skandinaviske kommentarer. TV-kommentatorene får forøvrig en utfordring når de skal prøve å dekke løpet fra flere forskjellige vinkler.

Løpene blir en generalprøve på en betal-per-titt tjeneste som Canal Digital lanserer i midten av oktober. Tjenesten heter KIOSK og vil kun være tilgjengelig for TV-seere med digitalt parabolutstyr.

En betal-per-titt tjeneste (pay-per view) innebærer at TV-seerne selv velger hvilke sportsarrangementer, filmer o.l. de ønsker å betale for.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.