TELEKOM

Bli med inn i en basestasjon

VIDEO: Slik ser det ut.

13. sep. 2013 - 09:07

VETTALI (digi.no): Vi befinner oss øverst i Vettakollen. Noen titalls meter innover i skogen ligger en av Oslos ganske få typiske mobilbasestasjoner.

For mens basestasjoner står tett i tett i storbyens sentrumskjerne, ofte ikke lenger fra hverandre enn 50-70 meter, så gir anlegget på Vettali dekning til store deler av Holmenkollen og nærliggende områder.

De mange kreative løsningene i bybildet, der basestasjoner kan være kamuflert i lysmaster, flaggstenger, kunstige pipeløp eller er plassert på hustak – egner seg dårlig for et besøk av typen vi er på.

Det er teknologidirektør Frode Støldal og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor som tar oss med inn i den lille brune hytta.

Her gir Amundsen oss et lite innblikk i utstyret som er plassert i bua. Innsiden fremstår som et ordinært datarom, med unntak for tykke kabler mot radiosendere- og mottakere i en mast på taket:

På innsiden registrerer vi to identiske rack med ulike kort som gir henholdsvis GSM-, 3G- og 4G/LTE-dekning. Denne basestasjonen deler nemlig Telenor med Netcom og de har hvert sitt radioskap. Begge er tydelig merket med logoen til den kinesiske telekomgiganten Huawei, som er blitt hoffleverandør av mobilnett i Norge.

Akkurat den samme teknologien finner man igjen i basestasjoner koblet til for eksempel strømstolper langs veier, men da er radioskapet mye mindre.

Se også flere bilder fra ut- og innsiden av Vettali basestasjon:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.