Bli rik mens du har det gøy i Jottonia

Jottonia skal være noe så sjeldent som et actionfylt aksjespill. Underliggende humor og tilgang på makt og penger har gjort at mange er blitt hektet.

Jottonia er et webbasert flerbrukerspill utviklet av norske Jahn Otto Næsgaard Andersen som simulerer et cybersamfunn - et land med navnet Jottonia.

Ifølge Næsgaard Andersen er det sentrale i spillet å tjene penger - helst mye penger. De fleste velger å gjøre dette ved å handle aksjer, men det er også mulig å velge andre karriereveier, for eksempel som journalist, advokat, torpedo eller lånehai. Du kan også la deg velge som politiker.

Et kart over Jottonia og nabolandene finner du på denne siden. Kjente byer i området er Goque, Langt Poqueriwold og Greezegrend. Nord for landet ligger Flee Ocean.

For å spille må du bli først bli medborger i Jottonia. Dette gjøres ved å fylle ut immigrasjonspapirene du får utdelt når du registrerer deg. Så snart du har blitt borger av Jottonia, får du utdelt én million $penn ($penn er den lokale valutaen). Det lokale språket er engelsk.

Hva kan du så bruke alle disse pengene til. Vel, hvis du vil at formuen din skal vokse, kan én måte være å investere i de ulike selskapene i Jottonia. Det finnes en rekke selskaper i dette landet, fordelt på bransjer som IT, matvarer, transport, elektronikk og media. Mange av selskapene har mer eller mindre morsomme navn som IT-4-Dummies, Sausage skin Clothing & Shoes og Butching & Beauty.

Aksjekursen på selskapene styres av en kombinasjon av etterspørsel og tilfeldigheter generert av systemet. Informasjon om selskapene og kurver over aksjekursenes utvikling er inkludert. For eksempel får man vite at Butching & Beauty er en kjede med private sykehus og skjønnhetsklinikker.

Men du kan selvfølgelig bruke pengene dine på andre måter også. Det er ingen vits i å ha mye penger uten å kunne vise det fram. Derfor er utvalget av statusvarer du kan kjøpe godt. Har du lite penger, kan du nøye deg med å kjøpe bøker som er gode å ha i bokhylla, har du mer penger kan du for eksempel kjøpe en DNA-modifisert kongepuddel. Har du grisemye penger kan du kjøpe deg en 400 meter lang yacht med 17 dekk til den nette sum av 80 millioner $penn, eller en av Jupiters måner til usle 10 milliarder...

Det er også mulig for spillerne å få kontakt med andre spillere. Jottonia har sitt eget e-postsystem og det finnes ulike diskusjonsfora hvor innbyggerne kan diskutere alt fra aksjekurser til politikk.

Det er gratis å bli medborger av Jottonia, men hvis du ønsker kan du betale en sum på inntil 100 kroner i halvåret - tilgjengjeld får du aristokrat-status i spillet, noe som blant annet betyr at du får annonsefrie sider og tilgang til å se hvilken aksjeportefølje de andre spillerne har.

Jottonia, som inntil nylig het Mida$, ble startet som et testprosjekt av Næsgaard Andersen sommeren 1999. Han hadde da spilt et annet norsk aksjespill en periode, men savnet et spill med litt mer action og litt mindre realisme.

- Mer spesifikt hadde jeg lyst til å spille et spill der enkeltspillere kunne påvirke markedet om man hadde nok penger og makt (det var vel Røkkes eskapader på den tiden som gav inspirasjonen), skriver Næsgaard Andersen, i en e-post til digi.no.

- I starten var det bare ment som en lekegrind for meg og bekjente, men våren 2000 "lanserte" jeg spillet for offentligheten ved å registrere det i diverse søkemotorer.

Siden har spillet sakte men sikkert vokst, både i funksjonalitet og i brukermasse.

- Mange nye brukere har kommet til, og en del av de som er svært aktive nå har faktisk hengt med helt fra tidlig i 2000, forteller Næsgaard Andersen.

Spillet har det siste året hatt omtrent 600 brukere, noe som omtrent tilsvarte taket på den gamle serveren spillet kjørte på. En av spillerne har nå donert en ny server til spillet, slik at kapasiteten er blitt langt større.

Jottonia kjører i dag på en løsning basert på operativsystemet er Debian Linux, databasen PostgreSQL, applikasjonsserveren Tomcat 4.1 og Apache webservere, det vil si kun åpen kildekodebasert programvare.

- Akkurat nå er det i overkant av 850 registrerte spillere. Siden spillerne slettes etter en måneds inaktivitet, så er antall aktive spillere tett opptil dette. På dagtid ligger antall samtidig påloggede brukere som regel mellom 20 og 50.

Næsgaard Andersen forteller videre at de fleste brukerne er norske og at aldersspredningen i hvert fall er fra 13 til 45 år.

- Det er faktisk mange foreldre som har begynt å spille fordi de lurte på hva tenåringssønnen brukte alle kveldene på, skriver han.

Jottonia administreres av en regjering på åtte personer, seks fra Norge og to fra Australia. I tillegg har landet et parlament hvor ulike partier er representert. Næsgaard Andersen forteller at det for tiden foregår en runde med registrering av politiske partier, og at det blir parlamentsvalg om kort tid.

- Vi kan ikke risikere at Bush kommer og tar oss fordi Jottonia ikke er demokratisk, avslutter han.

Les mer om:
;