Bli solsystemets hersker

Bullfrogs Populous - The Beginning er et spill hvor målet er å bli gud, ikke bare på jorden, men over hele solsystemet. Spillet utnytter 3D-kort, men fungerer også overraskende bra på maskiner som ikke har slik maskinvare.

Bullfrogs Populous - The Beginning er et spill hvor målet er å bli gud, ikke bare på jorden, men over hele solsystemet. Spillet utnytter 3D-kort, men fungerer også overraskende bra på maskiner som ikke har slik maskinvare.

Populous kom første gang for åtte år siden og ble en stor suksess. Det var det første spillet i sin kategori, der spilleren skal oppnå gudestatus. Intet mindre.

Det er klart det har skjedd en del på åtte år. Det nye Populous-spillet er ingen fancy kopi av forgjengeren, men evolusjonær videreutvikling. Maskinvare på starten av nittitallet kan ikke sammenliknes med det de fleste har tilgjengelig i dag. Grafikken i spillet er til tider veldig bra - spesielt i introene, noe som normalt i hvert fall vil kreve et kraftig 3D-kort. Men Populous - The Beginning har to modi: ett for maskiner med 3D-akselerator og ett for maskiner som kun har vanlig grafikkort.

Vi prøvde spillet på en eldre PC med 133 MHz Pentium-prosessor og intet 3D-kort, samt på en mer moderne maskin med Voodoo2-kort. Det er klart man ser forskjell. Bevegelsene blir litt hakkete på den gamle maskinen og bildet er betydelig mer kornete. Det er likevel ikke snakk om så mye degradering at spillet mister sin underholdningsverdi. En del av introene er videobaserte, noe som gjør at de ser bra ut, også på Pentium-maskiner.

Poenget med Populous - The Beginning er altså å bli gud. Man starter som sjaman - kvinnelig sådan - for en relativt primitiv stamme med seks innbyggere. Alle innbyggerne med unntak av sjamanen er tapre, men relativt harmløse menn. Disse er derimot flinke til å bygge bygninger og formere seg! Det første man gjør i spillet er å bygge et par hytter. Flere hytter gir husrom for flere innbyggere, noe som igjen gir flere til å bygge bygninger. En god sirkel.

Men nå er jo ikke målet bare å få en stor landsby, målet er å få makten over hele solsystemet. Derfor må man angripe nabostammene. Det er flere måter å gjøre dette på. Den ene er å utdanne krigere. Da må man først bygge en treningshytte og så sende inn det antall innbyggere man ønsker skal bli krigere. Men å utdanne krigere krever manna. Manna er i spillet en enhet på energi. Manna oppnås når innbyggerne hviler i hyttene sine eller arbeider.

En annen måte å angripe nabostammene på, er ved hjelp av svart magi. Sjamanen får kunnskap om trolldom ved å tilbe forskjellige figurer som er plassert rundt i terrenget. Dette inkluderer obelisker, totempæler og steinhoder. Trolldommene kan innebære alt fra ildkuler til bisvermer.

Hver av nabostammene har også et kunnskapshvelv. Hvis man tilber dette, får man tilgang til kunnskap nabostammen har, blant annet om bygging av nye typer bygninger. Treningshytten er et eksempel på dette. Denne kunnskapen beholder man etter hvert som man fullfører brettene.

Etter å ha tatt kontrollen over en stamme, flytter man videre til en ny planet eller måne i solsystemet. Man møter stadig mer avanserte stammer og da blir det selvsagt også vanskeligere å ta kontrollen. I tillegg til dette blir også terrenget vanskeligere, innbyggerne er ikke spesielt glade i å bade eller å skli ned bratte fjellskrenter. Da dør de. Sjamanen, derimot, er udødelig - det vil si at hun reinkarneres hvis hun blir drept.

Kjenner man andre som har det samme spillet, kan opptil fire stykker spille mot hverandre over nettverk eller via modem. Etter hvert skal det også bli mulig å hente ned flere planeter og trolldommer fra Internett, slik at spillet får lengre levetid.

Populous - The Beginning er kanskje ikke like revolusjonerende som forgjengeren, men det er absolutt et bra laget og underholdende spill. Man får masse hjelp til å komme i gang i begynnelsen av spillet - hvis man ønsker det, det er innebygget et leksikon som forklarer de forskjellige gjenstandene, trolldommene og reglene i spillet og et kart over viktige tastetrykk følger med. Man kan velge mellom en rekke språk for spillet, inkludert svensk.

Til toppen