FORBRUKERTEKNOLOGI

Blinde får lest opp nettet

Nå kan datamaskiner lese norsk tekst, noe som åpner nye muligheter for blinde.

Den årlige Software messen går av stabelen 10. til 12. februar på Radisson SAS Scandinavia Hotel.

Det er ventet flere nyheter, hvorav en talende nettavis for blinde utgjør en.

- Så vidt jeg kjenner til blir vi de første i verden som kan tilby en nettavis for blinde og svaksynte, sier daglig leder Stein Stølen i Christiania Business Integration (CBI) til digi.no.

Med stemmegjenkjenning og talesyntese - å skape tale av datatekst - kan brukeren bla seg gjennom avisen, og få sakene lest opp av en datastemme. Med denne løsningen skal blinde slippe å navigere seg gjennom kompliserte nettsider fulle av uleselig grafikk.

Løsningen blir også kalt telefonavisen, ettersom brukeren ringer inn på ett telefonnumer. Foreløpig er VG kun tilgjengelig som demo, og kan testes ut på telefon 815 50 945.

- I framtiden blir det ferske nyheter, og vi håper å knytte til oss seks, syv aviser. Vi vil også tilby en informasjonsportal mot www.norge.no, odin.no og trygdeetaten.no, forteller Stølen.

Blindeforbundet og CBI håper å lansere den talestyrte internettnettavisen i mars.

Foruten Blindeforbundet og CBIs avisprosjekt, er Mattilsynet, Jernbaneverket, Skoleporten.no og Trumf blant prosjektene som har kommet gjennom nåløyet og får anledning til å presentere seg på denne heldagskonferansen den 12. februar.

- Det er for lite fokus på god anvendelse av informasjonsteknologi, mener Jan B. Sørensen, som er prosjektleder for Software 2004. - Derfor har vi satt av en hel dag til presentasjoner av prosjekter som har svart på utfordringene i markedet og skapt unike løsninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.