Blir dette finnenes Nokia-revansj?

Jolla har startet salget.

Blir dette finnenes Nokia-revansj?
18 år gamle Henri Huttunen fra Espoo var den første som fikk mulighet til å kjøpe en Jolla-telefon. Bilde: DNA

Riktignok skal Microsoft beholde mye av virksomheten i Finland når selskapet i løpet av noen måneder overtar Nokias mobilvirksomhet. Men virksomheten vil ikke lenger være finskeid.

Den finske mobilarven er det derimot Jolla som overtar. Selskapet, som er etablert av tidligere Nokia-ansatte, har bygget sitt Sailfish OS på et operativsystem Nokia har laget i samarbeid med Intel, Meego.

I går kveld kom den første Jolla-mobilen i salg. I første omgang selges Jolla-telefonene kun i Finland og kun gjennom den finske mobiloperatøren DNA. Men Jolla skal ha tatt imot forhåndsbestillinger fra 136 land.

Flere tusen finner har forhåndsbestilt telefonen. 450 telefoner ble lagt ut for salg i går, men flere skal raskt bli tilgjengelige. Det er ventet at også de som ikke har forhåndsbestilt vil kunne kjøpe mobilen fra og med begynnelsen av desember. Telefonen skal da også legges ut for internasjonalt salg på Jollas nettsted.

Jolla-telefonen utgjør starten på det som kan bli et nytt, finsk mobileventyr. Men det vil blant annet kreve at selskapet er i stand til å holde en høy innovasjonstakt.
Jolla-telefonen utgjør starten på det som kan bli et nytt, finsk mobileventyr. Men det vil blant annet kreve at selskapet er i stand til å holde en høy innovasjonstakt. Bilde: DNA

Maskinvaren til telefonen er på papiret i mellomklassen. Den har tokjernet systembrikke klokket til 1,4 GHz, 4,5 tommers med oppløsning på 960x540, 16 gigabyte intern lagringsplass og 1 gigabyte RAM. Telefonen har en veiledende pris på 399 euro før eventuelle subsidier og avgifter.

Det tar vanligvis lang tid for nye smartmobilplattformer å bygge opp et stort utvalg av applikasjoner. Jolla-telefonen har den fordelen at den også kan kjøre Android-applikasjoner. Riktignok er den ikke integrert med Google Play som standard. I stedet benyttes Yandex Store.

Interessen for Jolla er stor Finland og blant tilhengere verden over, men når entusiastene har fått sitt, må Jolla begynne å konkurrere om de andre kundenes oppmerksomhet. Selskapet må i alle fall komme med en telefon som henvender seg til de mest betalingsvillige kundene, altså en med topp spesifikasjoner. En enklere lavprismodell vil på sin side gjøre Sailfish OS tilgjengelig for langt flere.

Saken er oppdatert med en korrigering av hvilken applikasjonsbutikk Jolla faktisk benytter.

    Les også: