ANALYSER

– Blir en flopp hos bedriftene

Windows 8 vil aldri nå mer enn 25 prosent av brukerne, mener Gartner.

Det er langt fra gitt at bedriftsmarkedet vil trykke det nye brukergrensesnittet til Windows 8 til sitt bryst. Men Gartner mener det er andre faktorer som i enda større grad kan bidra til at Windows 8 ikke blir særlig utbredt i bedriftene.
Det er langt fra gitt at bedriftsmarkedet vil trykke det nye brukergrensesnittet til Windows 8 til sitt bryst. Men Gartner mener det er andre faktorer som i enda større grad kan bidra til at Windows 8 ikke blir særlig utbredt i bedriftene. Bilde: Ashley Pon/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. sep. 2012 - 13:07

Windows 8 skal lanseres offisielt om en knapp måned. I den forbindelse har Gartner forsøkt å forutsi hvordan operativsystemet vil bli mottatt i bedriftsmarkedet. Analyseselskapet kommer også med råd til bedrifter som nå står foran en utskifting av pc-operativsystemer.

– Microsoft gjør et stort sjansespill i de neste månedene med Windows og Office, de to produktene som står for det meste av selskapets omsetning og overskudd, skriver Gartner. Selskapet mener dette likevel er en risiko Microsoft er nødt til å ta for å forbli relevant i en verden hvor mobile enheter med nye, moderne opplevelser er i ferd med å bli normen.

– Da pc-en dominerte personlig databehandling ved å utgjøre én enkelt enhet for meldingsutveksling, internettaksess, spill og produktivitet, var Windows et «kraftverk» for Microsoft. Men smartmobiler og nettbrett, ledet an av iPhone og iPad, har endret hvordan folk jobber, noe som har ført til at pc-en nå bare er én av flere enheter som disse bruker. Pc-en er rett og slett i ferd med å bli likestilt med andre enheter, sier Michael Silver, visepresident og ledende analytiker i Gartner, i en pressemelding.

Men analyseselskapet ser mange skjær i sjøen for Windows 8 i bedriftsmarkedet. Den foreløpige konklusjonen er temmelig pessimistisk på Microsofts vegne.

Bedre enn Vista

– Windows 8 vil på det meste oppnå en brukerbase på 20 til 25 prosent i bedriftene, før det erstattes av hva enn som kommer etterpå. Det vil se mer ut som Vista, og det vil ikke oppnå den installerte basen som vi har sett med Windows 7 eller XP, sier forskningssjef i Gartner, Steve Kleynhans, til amerikanske Computerworld.

Mens selv dette er langt bedre tall enn det Vista oppnådde. Gartner har estimert av Windows Vista bare var installert på 8 prosent av pc-ene til selskapets kunder, før andelen begynte å synke igjen. Resultatet av dette har blitt at mange tredjepartsleverandører av programvare for lengst har sluttet å støtte Vista med sine produkter. Ifølge Gartner stiller IT-ledere spørsmål om hvorvidt Windows 8 vil lide til tilsvarende skjebne.

Brukergrensesnittet som tidligere ble kalt for «Metro» er blant faktorene som kan bidra til at bedriftsmarkedet dropper Windows 8. Windows 8 starter opp med å vise dette nye brukergrensesnittet i stedet for det tradisjonelle skrivebordet. Gartner kaller dette en mest kontroversielle avgjørelsen Microsoft har gjort i Windows 8, og viser til at mange har stilt spørsmål ved egnetheten til dette brukergrensesnittet i forbindelse med tradisjonelle pc-er.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Windows XP-faktoren

En viktigere faktor er tidspunktet Windows 8 nå kommer på og tidspunktet støtten for Windows XP blir helt borte.

Etter den 8. april 2014 vil ikke Microsoft tilby sikkerhetsoppdateringer til Windows XP. Dette er den absolutte fristen for virksomheter å ha gjennomført en utskifting til et mer moderne operativsystem.

Gartner mener at de som ennå ikke har begynt planleggingen av å bytte ut Windows XP, er virkelig sent ute. Og da også dersom de planlegger å gå over til Windows 7. Spranget til Windows 8 er betydelig større. Dessuten er Windows 7 langt mer modent.

– Operativsystemet modnes ikke den dagen de gis ut. Det tar minst et år å modnes. Derfor er det ikke et alternativ å hoppe over Windows 7 og gå for Windows 8 dersom du fortsatt har Windows XP i miljøet ditt, sier Kleynhans til amerikanske Computerworld.

Han kaller Windows 2000 og Windows Vista for «plumbing»-utgivelser, hvor det store grunnarbeidet har blitt gjort, mens polering ble gjort i de kommersielt langt mer vellykkede utgavene Windows XP og Windows 7. Kleynhans mener at Windows 8 er en ny «plumbing»-utgivelse som vil få en langsom utbredelse.

Gartner ser likevel ikke bort fra at Windows 8-baserte nettbrett vil kunne bli et foretrukket alternativ i mange bedrifter. Bakgrunnen for dette er at disse nettbrettene i mange tilfeller kan være enklere å inkludere i de sentrale administrasjonsverktøyene bedriftene allerede har, enn det som er tilfellet med konkurrerende plattformer.

Gartner har samlet en del av selskapets analyser av Windows 8 på denne siden og stiller der spørsmålet: «Is Windows 8 in Your Future?»

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.