Blir en smart grid-kjempe

Oppkjøpet av Hafslunds IT-selskap gjør Rejlers størst på smarte nett.

Blir en smart grid-kjempe
(Fra v.) Thomas Pettersen adm.dir i Embriq, Peter Rejler konsernsjef i Rejlers, Heidi Ulmo CFO i Hafslund og styreleder i Embriq, Finn Bjørn Ruyter konsernsjef i Hafslund og Morten Thorkildsen administrerende direktør i Rejlers Norge.

I 2019 skal alle norske husstander være utstyrt med automatisk strømavlesning – AMS. Det er et forlokkende markedet. De færreste tror det å ha en forbindelse til husstanden bare blir en fancy måte å lese av strømmåleren på. AMS kan bli fundamentet for en lang rekke tjenester i det kommende smarte strømnettet.

I går annonserte Rejlers Norge, ledet av den tidligere IBM-sjefen Morten Thorkildsen, at de har kjøpt IT-selskapet Embriq AS fra Hafslund-konsernet. Til sammen får det nye selskapet 400 ansatte i Norge og en omsetning på rundt 550 millioner kroner.

– Sammen med Embriq blir vi det første rådgivende ingeniørselskapet i Norden som arbeider med IT-tjenester rettet mot å effektivisere ulike former for infrastruktur. Nå kan vi kombinere tradisjonelle ingeniørfag med storskala datafangst fra infrastrukturen og skape et fundament for effektivisering og tjenesteutvikling. Her er selvfølgelig AMS helt sentralt og med dette oppkjøpet vil vi betjene 1,6 millioner norske husstander. Det er en markedsandel på rundt 60 prosent med de kontraktene vi allerede har, sier Thorkildsen.

Han peker på at alle de nye AMS-enhetene som skal inn i norske husstander vil generere enorme mengder data om strømforbruket. Det vil selvfølgelig gi folk en mye mer korrekt strømregning, men vil også gi energiselskapene en helt annen innsyn i sin egen infrastruktur og mulighet til å optimalisere den. Det er ventet at utrullingen av AMS vil koste rundt 20 milliarder kroner og det er viktig å kunne høste gevinster av investeringen.

Skal ikke famle i blinde

Thorkildsen peker på en masse nye utfordringer strømnettet står overfor. Hvordan skal man håndtere situasjon en som oppstår når 500 elbiler på et lite område skal hurtiglade? Blir nettet overbelastet må strømmen fordeles på en intelligent måte.

– Vi tror også jernbanen vil få glede av den samlede kompetansen vi nå har bygget opp. Her i landet og ellers i Europa er vi i ferd med å innføre mye mer intelligent signalering, ERTMS. Her kan vi også utvikle smarte løsninger for å effektivisere infrastruktur, sier han.

Svensk

Rejlers er et svensk selskap som etablerte seg i Norge i 2009. Siden da har de vokst fra null til 250 personer med oppkjøpet er de blitt 400. Den målrettede satsingen på IT rettet mot infrastruktur gjør at Rejlers i Norge blir hovedsetet for smart grid i konsernet.

– Vi skal bygge opp et «center of excellence» her i landet og vi vil samarbeide med kunder, universiteter og høyskoler, forskningsmiljøer og andre for å etablere den nasjonale kompetansen. Dette er et felt det har vært snakket masse om i mange år, men det er først nå det tar av i stor skala, sier han.

Nå tar det av

Bilde: Espen Zachariassen

– Jeg synes dette er et veldig spennende. Vi har nok vært litt skeptiske til AMS for det har jo ikke vært så veldig konkret til nå. Oppkjøpet av Embriq forandrer situasjonen. Nå ser vi en sterk vilje til å utnytte og analysere datamengdene fra strømnettet. Men jeg er overrasket over at Hafslund solgte selskapet som har fått en så god posisjon, sier avtroppende sjef for IKT-Norge, Per Morten Hoff.

Han tror ikke det er tilfeldig at det var Rejlers som kjøpte Embriq. De ledes av Thorkildsen, som med sin bakgrunn i IT-bransjen har sett betydningen av big data og analyse i mye større grad enn de tradisjonelle rådgivende ingeniørene.

– Den finmaskede kunnskapen om energiforbruket fra kaffetrakteren til vannmagasinet vil utløse en masse positive effekter. Vi kan planlegge på alle nivåer og etablere nye forretningsområder og nå ser vi at det begynner å ta av, sier Hoff.

Les også