AVTALER & KONTRAKTER

Blir Opera slukt av Zuckerberg?

Ryktene raser om Operas skjebne.

Opera-topp Lars Boilesen skal være i samtaler om salg av det siste store, frittstående programvareselskapet på Oslo Børs. Ryktemøllen skal ha det til at Facebook er en aktuell kjøper.
Opera-topp Lars Boilesen skal være i samtaler om salg av det siste store, frittstående programvareselskapet på Oslo Børs. Ryktemøllen skal ha det til at Facebook er en aktuell kjøper. Bilde: Marius Jørgenrud
25. mai 2012 - 20:45

SAKEN ER OPPDATERT

Et av de få store IT-selskapene igjen på Oslo Børs, Opera Software, skal være i hete samtaler om å bli kjøpt opp. Facebook skal være det heteste tipset. Det melder en rekke amerikanske teknologimedier fredag.

Det var nettstedet PocketLint som meldte saken først. De henviser til en ikke navngitt kilde som forteller at Facebook er i ferd med å snuse på nettlesermarkedet. Dette kombinert med at Opera Software har en overlegen posisjon på mobil, med over 270 millioner brukere på sin plattform, gjør at spekulasjonen går høyt.

Den velrenommerte teknologibloggen The Next Web omtaler saken og henviser til en kilde med god kjennskap til Opera. Kilden opplyser at Operas ledelse for tiden er i samtaler med potensielle kjøpere av selskapet, og at de har gått til ansettelsesstopp. Det siste er et typisk grep å ta før et eventuelt oppkjøp.

– Dette har vi ingen kommentarer til, sier Operas pressekontakt Pål Unanue-Zahl når digi.no ringer fredag kveld. Han vil ikke si noe om samtaler eller om det stemmer at Opera fortiden har fryst alle nyansettelser.

OPPDATERT: Fredag kveld opplyser Opera Software til digi.no at de ikke har innført noen frys på ansettelser.

Har du tips til denne saken – kontakt sigvald@digi.no

En av Operas største aksjonærer, grunnlegger og tidligere toppsjef Jon Stephenson von Tetzchner, sier til digi.no fredag kveld at han ikke kjenner til spekulasjonene.

– Dette kjenner jeg ikke til, sier von Tetzchner til digi.no. Han kontrollerer over 10 prosent av selskapet og har hele tiden ivret for at Opera skal utvikle seg selvstendig.

En analytiker som følger dette markedet tett forteller til digi.no at han ikke vil bli overrasket dersom Opera Software blir slukt av Facebook. Facebook har ingen problemer med å betale en betydelig oppkjøpspremie i tillegg til de 4 milliarder kronene selskapet er verdsatt til på børsen.

Dessuten har Opera Software noe Facebook trenger: en betydelig virksomhet på mobil med rundt 270 millioner brukere. Å få kontroll med en nettleserplattform som er dominerende på mobile plattformer vil virke svært fornuftig.

Analytiker John Strand i Strand Consult har presentert en liste med gode ti grunner for at Facebook burde sikre seg Opera. De ti argumentene kan du lese her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.