Blir rike når du taster feil

Blir rike når du taster feil

Glemte du en o i .com? En liten gruppe domenehaier blir skikkelig rike når du taster feil.

En liten gruppe domene-kjøpere (eller haier ettersom hva du mener) eier faktisk deler av internett og har skapt seg en hyggelig inntektskilde på at mange taster feil eller prøver generiske nettadresser.

Verstingene er Cayman-baserte Frank Schilling som eier hele 320.000 domener og den Seattle-baserte tidligere legen Kevin Ham som nå eier 300.000 domener, skriver CNN Money.

Adressene kjøper de enten fritt fordi de er utløpt eller de kommer på dem selv, gjennom nettauksjoner eller av tidligere eiere som vil ha penger.

Domenen de snapper opp er adresser som weddingcatering.com og greeting.com - flertallsformen greetings.com tilhører takkort-selskapet Hallmark. Også adresser som er feilstavinger av populære nettsider er ettertraktet - beer.cm og Newyorktimes.om er to eksempler. (cm og .om er Cameroons og Omans domener.)

Forretningsmodellen er enkel: Yahoo og Google lar deg legge ut annonser for dem på dine nettsider og du får betalt per visning i et helt automatisk system. Slik blir det god butikk av - hvis du kan drive i stor skala.

I følge CNN Money tjener Ham trolig rundt 70 millioner dollar i året på at brukere prøver eller feiltaster adresser og så klikker på annonser eller lenker på de generiske lenkesidene de kommer til. Bildet under viser en slik typisk side, greeting.com som er eid av Ham.

Til toppen