KARRIERE

– Blir store endringer med Elop

Les hvordan han kan endre Microsoft.

Stephen Elop skal ifølge Bloomberg News sine kilder ha planene klare for hva som skal skje i Microsoft, dersom han blir toppsjef. Den tidligere Nokia-toppen har bred erfaring fra programvare-giganten og er en av fem brennhete kandidater til toppjobben.
Stephen Elop skal ifølge Bloomberg News sine kilder ha planene klare for hva som skal skje i Microsoft, dersom han blir toppsjef. Den tidligere Nokia-toppen har bred erfaring fra programvare-giganten og er en av fem brennhete kandidater til toppjobben. Bilde: Nokia
11. nov. 2013 - 07:30

Stephen Elop er et hett navn for å ta over sjefsjobben i verdens største programvareselskap, Microsoft. Den tidligere Nokia-toppen, som nå skal lede «device»-divisjonen i selskapet, skal ha lagt store og ambisiøse planer for selskapet, som han vil utføre dersom han vil etterfølge Steve Ballmer.

Ifølge Bloomberg News, som har snakket med tre kilder tett på Elop, har han flere dramatiske strategiske endringer på menyen. Først og fremst vil hamn fokusere strategien rundt Office-produktene, en av de store penge-generatorene i Microsofts produktportefølje.

Produkter som Word, Excel og Powerpoint skal gjøres tilgjengelig på så mange plattformer som mulig, inkludert iOS og Android, for å beholde den dominerende posisjonen disse produktene har hatt. Dette innebærer også å gå vekk fra strategien om å bruke Office-pakken til å drive etterspørsel etter Windows.

Elops rasjonale er at Microsoft vil tjene mer på å maksimere salget av Office-produkter fremfor å bruke disse til å drive salget av Windows-baserte enheter. I en tid hvor PC-salget faller kraftig, og hvor Microsoft ikke har klart å ta en posisjon i nettbrett- eller mobilmarkedet, kan det virke som en fornuftig strategi. Selv om Microsoft tjener svært godt for tiden, har selskapet store utfordringer med paradigmeskiftene i IT-industrien.

Ifølge Bloomberg vil Elop også selge unna, eller rett og slett gå ut av, produktområder. Den mest nærliggende er søketjenesten Bing. Den har til gode å tjene penger, og sliter i konkurransen med Google. Det kan også være aktuelt å selve Xbox-divisjonen, som er en god butikk i dag men som kan defineres utenfor kjernevirksomheten til Microsoft.

Dette er musikk i ørene til finansanalytikere. En analytiker i Nomura Securities, mener at et eventuelt salg av Bing og Xbox kan øke resultatene for 2015 med 40 prosent.

– Microsoft prøver å gjøre for mye, og disse enhetene tillegger ingen klar verdi til den totale driften, skrev Nomura-analytikeren i et notat til sine kunder før helgen.

Det skal nå være fem høyaktuelle kandidater til toppjobben i selskapet: Elop og nåværende direktør i Ford, Alan Mulally, er de to heteste kandidatene sammen med tre innsidere fra Microsoft. Det er ventet at det kan komme en annonsering av ny sjef før årsskiftet etter at Steve Ballmer tidligere i år varslet sin avgang.

At lekkasjene kommer nå synes å være høyst bevisst. Elop sine signaler vil vekke entusiasme på Wall Street og blant en rekke av aksjonærene. Dette vil legge press på styret i Microsoft i favør av Elop.

Han er heller ingen hvem som helst. Før han ble toppsjef i Nokia, hvor han også tok dramatiske grep ved å kverke Symbian og satse alt på Windows Phone, var Elop blant annet ansvarlig for utviklingen av Office 365.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.