Blir vanskeligere å spionere på Norge

Regjeringen vil bruke nytt krypteringssystem.

Justisminister Anders Anundsen lanserer nå ett nytt krypteringssystem som skal gjøre det vanskeligere for utenforstående å spionere på den norske regjeringen.
Justisminister Anders Anundsen lanserer nå ett nytt krypteringssystem som skal gjøre det vanskeligere for utenforstående å spionere på den norske regjeringen. (Bilde: Terje Pedersen/Avisenes Nyhetsbyrå/All Over Press)

Regjeringen vil bruke nytt krypteringssystem.

Oslo (NTB): Denne uken vil den norske regjeringen ta i bruk et nytt krypteringssystem for å beskytte seg mot overvåking.

Justisminister Anders Anundsen understreker at det ikke er kommet bekreftede meldinger om spionasje av den norske regjeringen, men bekrefter overfor NRK at et nytt krypteringssystem er på plass fra denne uka.

Systemet skal gjøre det vanskeligere for utenlandske makter å få kjennskap til hva norske politikere snakker om.

– Det gjelder ikke minst statsrådene, for å sikre oss om at den informasjonen vi gir oss imellom, blir tryggere håndtert, sier Anundsen.

USA skal ha avlyttet flere land, og forholdet til Tyskland er satt på prøve etter avsløringer om at statsminister Angela Merkel angivelig er blitt overvåket i lang tid.

Dagbladet har meldt at dokumenter fra varsleren Edward Snowden viser at også norske mål er overvåket. Hvem som skal være rammet, er imidlertid ikke kjent.

– Fra norsk side er det et prinsipielt utgangspunkt om at vi ikke overvåker allierte, sier Anundsen.

Justisdepartementet opplyste søndag til NTB at de løpende vurderer nye møter med amerikanske myndigheter om overvåkingssaken. (©NTB)

    Les også:

Til toppen