- Bløffer om skalering

Gartner Group karakteriserer Microsofts budskap fra den såkalte Scalability Day som "tvilsomt". En rapport fra analysebyrået konkluderer med at det fortsatt vil ta lang tid før Microsoft kan levere skalerbarhet som tilfredstiller behovene til større foretak.

Gartner Group karakteriserer Microsofts budskap fra den såkalte Scalability Day som "tvilsomt". En rapport fra analysebyrået konkluderer med at det fortsatt vil ta lang tid før Microsoft kan levere skalerbarhet som tilfredstiller behovene til større foretak.

Under den såkalte "Scalability Day" 22. mai presenterte Microsoft skalérbare løsninger basert på NT-serveren. Blant annet ble det vist fram en banktransaksjonsserver basert på NT 4.0, Transaction Server 1.0 og SQL-server som kunne håndtere over én milliard transaksjoner om dagen. Demonstrasjonen ble gjennomført på 20 fireveis Compaq-servere, som hver kjørte sin egen SQL-server som viste en formidabel ytelse selv med svært høyt transaksjonsvolum. Til tross for denne svært imponerende fremvisningen, mener Gartner Group at NT-serveren ikke er skalérbar.

"...denne demonstrasjonen viste ikke lineær skalérbarhet verken av operativsystemet eller databasen. Dette er ikke en løsning de fleste større selskaper vil vurdere å implementere på løsningen vist ovenfor. Den ignorerer kompleksiteten ved 1) data-administrasjon 2) omfordeling av data og 3) prosessering av distribuerte dataforespørsler og håndtering av kapasitet i den distribuerte transaksjonsflyten i denne type miljøer", heter det i Gartner Group-rapporten.

Gartner setter samtidig spørsmålstegn ved Microsofts framvisning av en ulansert versjon av SQL-server som betjente en datamengde på hele én terrabyte (1.000.000.000.000 byte). Forsøket ble utført på en database som inneholdt geografiske satellittbilder av jorda, med mulighet for meget høyt detaljnivå. Gartner Group sier at SQL serveren bør krediteres for å kunne håndtere så store datamengder, men mener at heller ikke at denne demonstrasjonen hadde stor praktisk betydning.

" ...(demonstrasjonen) representerte en veldig annerledes og langt enklere utfordring enn å håndtere en normal mengde data i et OLPT-miljø (Online Transaction Processing), hvor dataene er dynamiske og håndterbarhet et nøkkeltema. For et datavarehus, der komplekse analyser krever sofistikerte parallelle forespørsler og indekseringsteknologi, er demonstrasjonen heller ikke representativ."

De fleste av disse problemene vil Microsoft ha klart å løse når den endelige versjonen av "Wolfpack" slippes. Wolfpack skal gi NT støtte for klyngeteknologi, men lanseringen av denne er utsatt flere ganger. Første versjon er tidligst ventet i 1998, og ifølge Gartner Group kan det drøye helt til 2001 før den endelige versjonen kommer på markedet.

Gartner Group konkluderer med at skaléringsdagen til Microsoft mer er et bevis på at Microsoft er på vei mot å kunne levere fullskalérbare løsninger, enn at de kan levere slike løsninger i dag.

Til toppen