RESULTATERFINANS

Bløffmakerne i IT-Fornebu

Å særbehandle IT-Fornebu vil være ensbetydende med å gi bort fellesskapets penger, og det til noen av Norges desidert rikeste privatpersoner, kommenterer finansredaktør Jørgen Christiansen.

Jørgen Christiansen
19. nov. 1998 - 09:20

Investorene bak IT-Fornebu* ønsker ikke bare å bygge et kunnskapssenter på Fornebu, men også 2.100 boliger. Boligprosjektet tilsvarer i følge Aftenposten hele fire års forventet boligbygging i hele Bærum Kommune.

Når Staten og Oslo Kommune skal selge unna sine eiendommer på Fornebu ønsker IT-Fornebu å kjøpe hele 515 mål. Totalt ønsker IT-Fornebu ifølge Aftenposten å bygge ut 530 mål.

På dette området skal 210 mål brukes til boliger, 18 mål skal brukes til regulær næringsdrift, 50 mål skal brukes til "sport/kultur/annet" og 9 mål skal brukes til utdanningsformål.

IT-Fornebu er slettes ikke alene om å ville kjøpe dette kjempeområdet på et flystøyfritt Fornebu med god lokalisering nært Oslo og med gangavstand til vannet. Blant andre Bøhlergruppen, Veidekke og Olav Thon har meldt sin interesse for området som trolig er den mest attraktive eiendommen i på Østlandet de neste ti-årene.

Til Aftenposten sist tirsdag fremstiller Per Morten Vigtel IT-Fornebu prosjektet som "kunnskapsalternativet" og stempler de andre interessentene som rene spekulanter. Næringsminister Lars Sponheims skepsis til IT-Fornebu beskrives av superlobbyisten Per Morten Vigtel som "høyst utilfredstillende".

Til slutt sier Vigtel at "Spekulasjonsalternativet som Regjeringen synes å legge opp til vil ødelegge kunnskapsalternativet for Fornebu."

Hva Vigtel da egentlig sier er at det ikke blir noen etablering av "kunnskapssenter" på IT-Fornebu med mindre IT-Fornebu får lov til å bygge boliger på hoveddelen av området.

IT-Fornebu tilbyr seg riktig nok å kjøpe området som skal brukes til boligbygging til "markedspris", men ber altså om å bli foretrukket som kjøper fordi man vil etablere et kunnskapssenter på Fornebu. Den delen av området som skal benyttes til kunnskapssenter ønsker IT-Fornebu skal selges til en lavere pris som takk for at investoren vil bygge senteret.

Dette forslaget er trolig noe av det frekkeste som er lansert offentlig i Norge de siste tiårene, og akkurat det blir stadig mer synlig.

Dersom det virkelig er slik at IT-Fornebus kunnskapssenter kan bli den suksessen initiativtakerne tror, vil naturlig nok hele eiendomsmassen på Fornebu ha en ekstra høy verdi. Dermed burde iniativtakerne til IT-Fornebu være villige til å betale langt mer for eiendommene som skal benyttes til boligformål, enn hva deres konkurrenter kan bla opp.

Dernest - med mindre vi alle brått har begynt å tro på julenissen - er det klart at også den delen av eiendommen som IT-Fornebu vil benytte til næringsvirksomhet og utdanningsformål (og følgende ikke vil betale full pris for) i seg selv vil være en lønnsom investering for IT-Fornebu. Det vil den spesielt være dersom prosjektet er vellykket - da har følgelig også IT-Fornebu anledning til å betale "markedspris" på hele eiendommen, og vel så det.

Det er altså ingen som helst grunn til at IT-Fornebu skal særbehandles ved salget av eiendommer fra Oslo Kommune og Staten.

Å særbehandle IT-Fornebu vil være ensbetydende med å gi bort fellesskapets penger, og det til noen av Norges desidert rikeste privatpersoner.

------

*) Eierne av IT-Fornebu AS er Telenor AS, AS Quatro og AS Cinco (eies av Fred. Olsen, Petter Olsen og familie), Selvaag-gruppen, Ulltveit-Moe-gruppen (som eies av Jens Ulltveit-Moe), Mosvold Farsund AS, Anders. Wilhelmsen AS og Møller EiendomsPartner AS.

Disse investorene er ikke identiske med investorene bak IT-Fornebu Eiendom AS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.