Blokkerer mobiler med støysendere

Blokkerer mobiler med støysendere

Tollvesenet har konfiskert flere pakker med ulovlig utstyr, og politiet er bekymret.

Ulovlige støysendere som blokkerer alle mobiltelefoner i ti meters omkrets importeres ulovlig til Norge via internett.

Slike støysendere, eller «jammere», som det kalles på fagspråket, selges i stor stil på internett, men er ulovlige i Norge. Bruken av dem er heller ikke ufarlig.

- Det kan gå på liv og helse løs om slike støysendere brukes til å blokkere voldsalarmer eller til å hindre kontakt med politi eller ambulanse. Dette kan være en veldig alvorlig situasjon, og vi liker slikt utstyr dårlig, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Aftenposten.no.

Politiet og Forsvaret er de eneste som med loven i hånd kan blokkere elektronisk kommunikasjon her i landet.

- Vi tar dette alvorlig, og vil følge dette nøye dersom kriminelle benytter slikt utstyr for å hindre telekommunikasjon, sier seksjonssjef Geir Smith-Meyer Johannessen i Politidirektoratet.

Informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet opplyser at de tre ganger har grepet inn og stanset annonsering for slike produkter i Norge.

Verken Tollvesenet eller Telenor vet hvor mange støysendere som er ulovlig importert til Norge.

- De siste to årene har vi stanset åtte pakker med ulovlige støysendere. Vi krever at mottaker må fremvise importtillatelse fra Post- og teletilsynet, og siden de aldri får dette, blir varene destruert, sier kontorsjef Jon Aspelund i Oslo og Akershus tolldistrikt. (©NTB)

Til toppen