Blokkerer Skype for å verne telefonselskap

Blokkerer Skype for å verne telefonselskap

De arabiske emirater er liberale og rike, men nå har landet blokkert all bruk av Skype.

Mange arabiske land er sterkt religiøse og både sensurerer og styrer internett på mange måter. Det er dog ikke tilfelle i noen av de små landene i gulfen, blant annet de arabiske emirater, der hovedstaden Dubai er blitt et av de heteste vekstpunktene i verden.

Emiratene har en av verdens høyeste internett-utbredelser og det er derfor oppsiktvekkende at man nettopp her nå strammer inn. Telemyndighetene tvang i sommer alle Internett-leverandører i landet til å blokkere all trafikk med IP-telefoni-program som Skype og Messenger.

Stengingen var basert på at Skype og de andre aktørene ikke har telefonselskap-lisens i Emiratene.

Og nå viser det seg at stengingen fungerer: Man blokkerte trolig Skype for å støtte de lokale telefonselskapene og ferske tall viser at salget av utenlandsk-tellerskritt skyter i været.

I et vanlig land hadde ikke dette fått så store konsekvenser, men utslaget er enormt i Emiratene. For hele 80 prosent av befolkningen er utenlandsk. Mesteparten er asiatiske gjestearbeidere som med internett kunne ringe billig hjem.

Det er først og fremst det statseide Etisalat, landets overlegent største tele og internett-selskap som tjenester penger på blokkeringen.

Til toppen