BEDRIFTSTEKNOLOGI

Blokkerer Windows Phone-app på nytt

Microsoft raser mot Google.

Microsofts helt nye applikasjon for YouTube har blitt blokkert av nettopp YouTube, siden videotjenesten stadig mener at den ikke oppfyller tjenestebetingelsene. Microsoft innrømmer i praksis  dette, men synes det ikke er god nok grunn til at appen skal nektes tilgang.
Microsofts helt nye applikasjon for YouTube har blitt blokkert av nettopp YouTube, siden videotjenesten stadig mener at den ikke oppfyller tjenestebetingelsene. Microsoft innrømmer i praksis dette, men synes det ikke er god nok grunn til at appen skal nektes tilgang.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2013 - 09:57

Microsoft kom denne uken med en ny YouTube-applikasjon for Windows Phone. I går ble applikasjonen nektet tilgang til YouTube-innholdet.

Dette er ikke første gang at Microsoft og YouTube, som eies av Google, er i tottene på hverandre over en YouTube-app til Windows Phone. Forrige gang var i mai i år. Da hadde Microsoft lansert en YouTube-applikasjon som blant annet lot brukerne laste ned videoene – noe som helt klart brøt med retningslinjene for hva tredjeparts YouTube-applikasjoner får gjøre. YouTube krevde at Microsoft skulle fjerne applikasjonen, Microsoft nektet. Deretter gikk det noen få dager før selskapene var kommet til en enighet om at Google skulle hjelpe Microsoft med å lage en applikasjon i henhold til retningslinjene. Hvorfor Google plutselig valgte å gå med på dette, er ukjent.

Google har for lengst gjort det klart at selskapet ikke har noen egne planer om å lage flere applikasjoner til Windows Phone enn den ene søkeapplikasjonen som foreligger.

Det ble den gang antatt at applikasjonen skulle baseres på YouTubes IFrame player API, altså et webbasert programmeringsgrensesnitt.

Da applikasjonen kom tidligere denne uken, regnet nok de fleste med applikasjonen nå fulgte YouTubes tjenestebetingelser for utviklere.

Det har vist seg ikke å stemme.

– Vi er forpliktet til å tilby brukere og skapere [av innhold, red. anm.] en flott og gjennomført YouTube-opplevelse på tvers av enheter, og vi har samarbeidet med Microsoft om å bygge en fullverdig YouTube-app for Windows Phone, basert på HTML5. Dessverre har ikke Microsoft gjort de nettleseroppgraderingene som er nødvendige for en fullverdig YouTube-opplevelse, men har i stedet lanserte en YouTube-app som på nytt krenker våre tjenestebetingelser. Denne har blitt diskvalifisert. Vi setter pris på vårt brede utviklerfellesskap og ber derfor alle om å overholde de samme retningslinjene, skriver YouTube i en uttalelse som er gjengitt av blant annet CNET News.

Microsoft er sterkt uenige i denne beskrivelsen.

I dette blogginnlegget legger Microsofts stedfortredende juridiske sjef i en uttalelse, David Howard, hele skylden på Google. Det er litt betegnende for saken at det er en advokat som uttaler seg på vegne av Microsoft, og ikke for eksempel Windows Phone-sjef Joe Belfiore.

Howard skriver at applikasjonen følger hvert eneste av kravene som Google presenterte i mai. Deretter klager han over at det stilles andre krav til Microsofts applikasjon enn de som gjelder for YouTubes egne applikasjoner til Android og iOS.

Han stiller spørsmål ved Googles egen forpliktelse til åpenhet, og trekker fram at Google allerede er under etterforskning for konkurransehemmende virksomhet og misbruk av markedsmakt.

YouTube er utvilsomt en dominerende nettvideotjeneste. Ved å nekte brukerne av en konkurrents smartmobilplattform tilgang til tjenesten, kan YouTube og Google få bråk med konkurransemyndighetene. Men det er lite som tyder på at Windows Phone-brukerne er helt utestengt fra YouTube, siden andre applikasjoner med YouTube-støtte, som Metrotube, fortsatt fungerer.

HTML5

Howard bekrefter i sitt innlegg at Microsoft ble bedt om å ta i bruk en HTML5-basert løsning. Denne synes Howard at var en merkelig forespørsel, gitt at ingen av YouTubes egne applikasjoner, for Android og iOS, er HTML5-baserte. Howard sier at Microsoft likevel forsøkte dette, men kom til at det var både teknisk vanskelig og tidskrevende.

– Derfor bestemte vi oss denne uken om å publisere vår ikke-HTML5-baserte app, mens vi fortsatt er engasjert i å samarbeide med Google på lang sikt om en app basert på HTML5, skriver Howard. Han mener selskapet nå har valgt den beste løsningen.

Han sier derimot ingenting om dette var noe som YouTube ble gitt beskjed om eller har samtykket til på før utrullingen skjedde.

– Det kan virke som at Googles årsaker til å blokkere appen vår er fabrikkerte, slik at vi ikke kan gi brukerne våre den samme opplevelsen som Android- og iPhone-brukerne får. Veisperringene som Google har satt opp, er umulig å overvinne, og de vet det, skriver Howard.

Annonser

Han skriver videre at Google hevder at ett av problemene med den nye appen er at den ikke alltid leverer annonser basert på betingelser som er pålagt av innholdsskaperne.

– Vår app serverer Google-annonser ved å bruke all de metadata som er tilgjengelige for oss. Vi har bedt Google om å tilby den informasjonen som måtte bli tilbudt til iPhone og Android, slik at vi bedre kan speile måten annonsene blir levert på. Så langt har Google nektet å gi oss denne informasjonen, skriver Howard.

Han mener at hele problemet kan løses dersom Google går med på dette.

Deretter uttrykker han på nytt misnøye med at Microsoft ikke får tilgang til de samme API-ene som YouTube selv benytter i selskapets egne applikasjoner, men i stedet må ta til takke med en HTML5-basert løsning.

I det neste punktet uttrykker Howard en viss forundring over at YouTube først nylig har nektet Microsoft å bruke YouTube-varemerket i navnet på applikasjon. Microsoft skal ha gjort dette også på en tidligere og dårlige applikasjon, uten å komme med innsigelser.

Saken er likevel den at YouTube aldri har tillat bruk av YouTube-navnet i navnet på tredjepartsapplikasjoner, og ikke bare i navnet til applikasjoner som Microsoft står bak.

Brukeropplevelse

Det siste argumentet til Howard er forståelig, dersom det han forteller faktisk stemmer og ikke er hentet ut av sammenhengen. Han skriver at Google nevner forringet brukeropplevelse blant forklaringene på hvorfor den nye appen er sperret.

– Siden 2010 har Google tillatt en Windows Phone-app som ga en langt dårligere opplevelse enn iPhone- og Android-appene. Brukeranmeldelser av vår nye app er enstemmige om at opplevelsen har blitt mye bedre, og vi er engasjert i å gjøre tilpasninger for ytterligere forbedre den. Dersom Google virkelig er bekymret for en forringet opplevelser, ville de la våre brukere få tilgang til den ny YouTube-appen de elsker, skriver Howard.

Han konkluderer med det er tydelig at Google ikke ønsker at Windows Phone-brukere skal ha den samme opplevelsen som brukerne av Android og iOS. Han mener dessuten at protestene til YouTube og moderselskapet Google ikke er annet enn unnskyldninger.

Han vil likevel gjerne samarbeide med Google om å løse de berettigede bekymringene selskapet måtte ha, men ber samtidig om at Google slutter å blokkere den nye appen i mellomtiden.

Det ser ikke ut til at YouTube har kommet med noen kommentar til dette innlegget.

Microsoft vs Google

Saken viser at tilgang til Googles innhold er viktig for Microsoft. Men Google har samtidig gjort det klart at selskapet i utgangspunktet ikke ønsker å gjøre spesialtilpasninger for at Microsofts nyere Windows-plattformer skal få slik tilgang. I stedet henvises Microsoft til å ta i bruk de løsningene som alle andre bruker.

Likevel, og uvisst av hvilken grunn, har Google gitt etter ved i hvert fall to tilfeller. Det ene tilfellet var da selskapet gitt med på å hjelpe Microsoft med å lage en YouTube-app i henhold til retningslinjene – noe Microsoft altså foreløpig har gitt opp.

Dessuten har Google to ganger i år utsatt stengingen av ActiveSync-tilgangen til selskapets kalender- og kontakttjenester for nye brukere. Årsaken er at Microsoft ikke i tide har greid å få på plass den protokollstøtten som kreves.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.