Blonde Birgitte (20) avslørt som småfeite Frank (48)

Forskere ved Georgia Institute of Technology bruker 50 år gamle idéer i et spill for å avdekke online-identiteten til deltagerne. Foreløpig har 1.400 meldt seg på fra alle kontinenter unntatt Afrika. De håper å finne ut om det er mulig for en nettbruker å gjemme seg bak en annens personlighet.

Forskere ved Georgia Institute of Technology bruker 50 år gamle idéer i et spill for å avdekke online-identiteten til deltagerne. Foreløpig har 1.400 meldt seg på fra alle kontinenter unntatt Afrika. De håper å finne ut om det er mulig for en nettbruker å gjemme seg bak en annens personlighet.

Wired News skriver at doktorgradskandidatene ved Georgia Institute of Technology har opprettet et eget nettsted hvor de håper å samle et tverrsnitt av det globale nettsamfunnet. De har laget det de kaller The Turing Game som er basert på den britiske matematikeren Alan Turings tanker og idéer fra 40- og 50-tallet.Idémakerne skal ha brukt halvannet år på gjøre om den maskinskrevne originalen til online-bruk. Hele spillet skal være basert på prinsippene ved Turings imitasjonsspill (The Imitation Game). Turing sto også bak en av de første datamaskinene (Mark 1) som var ferdig allerede i 1946. Og i 1947 skrev han avhandlingen On Computing Numbers som skulle bevise hva som var mulig og ikke var mulig å beregne.

digi.no har tidligere omtalt et annet forsøk, Turing-testen til BBC og Daily Telegraph, som skulle avsløre om det var menneske eller maskin man pratet med over nettet. Chat-robotene ble i mars 1998 avslørt.
Les saken:
Datamaskin ble gjennomskuet som samtalepartner


Nå er det opp til nettbrukerne å finne ut om testpanelet til det amerikanske universitetet virkelig er personene de påstår å være. The Turing Game er sponset av både Microsoft og National Science Forundation og utfordrer deltakerne gjennom et multisimultan-spill å avsløre den virkelige identiteten til paneldeltagerne ved hjelp av form og innhold på svarene.

Spillet er gratis å bruke, men forutsetter registrering og dedikerte spilletider. Du må dessuten undertegne på at du er med på prosjektet.
Hvem var mann?
Wired har samlet eksempler på Turing-spill som har vært gjennomført: Kvinner som prøvde å spille menn ble spurt om hva de synes var det verste ved den kvinnelige partneren. Svarene var som følger:
  • "Hun ønsket å være sammen med meg hele tiden" (Bob).
  • "Hun hadde en kommentar til alt mulig" (David).
  • "Hun var den klengete typen" (Joe)

En av disse tre var en mann, de to andre var kvinner. Kan du gjette hvem som var mannen?

+Klikk på pilen for å finne svaret
På hjemmesidene har arrangørene forsøkt å forklare hva de egentlig er ute etter: Ikke bare å finne ut om vi online viser ulike personligheter som endrer seg i forhold til hvordan vi oppfører oss mot andre.

- Noen vil si at vi har kun intellektet igjen og ingenting annet når vi entrer nettet. Andre mener at dette er naivt, vi er de samme folkene enten vi er online eller offline, sier Amy Bruckmann som er assisterende professor ved universitetet og én av medspillerne i prosjektet.

Men initiativtagerne vil strekke det enda lenger og finne ut om det er mulig å opprette det kjønnsløse klasserommet og et rettslokale uten hensyn til rase.

- Jeg tror ikke folk forstår i hvilken grad Internett forandrer kulturen, sier hun til Wired News.
Til toppen