FORBRUKERTEKNOLOGI

Blu-ray Disc får videoteknologi fra Microsoft

Det optiske lagringsformatet Blu-ray Disc vil støtte tre ulike komprimeringsløsninger for video.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. sep. 2004 - 12:35

Blu-ray Disc Association, organisasjonen som står bak det optiske lagringsformatet Blu-ray Disc (BD), skal ha godkjent at den ferdiginnspilte utgaven av formatet skal støtte Microsofts videocodec, VC-9 (også kjent som VC-1), i tillegg til MPEG-2 og MPEG-4 AVC. I praksis betyr dette at BD-avspillerne må støtte alle de tre teknologiene.

Opplysningene stammer ifølge News.com fra en representant for Panasonic. Moderselskapet til Panasonic, Matsushita, er blant de 13 medlemmene av Blu-ray Disc Association. Nyheten er ennå ikke blitt annonsert av organisasjonen, men det var ventet at en avgjørelse om dette skulle bli tatt i disse dager.

Avgjørelsen kommer derfor ikke som noen overraskelse, ikke minst fordi det konkurrerende HD DVD-formatet tøtter disse teknologiene for videokomprimering.

Det at også BD-formatet tar i bruk Microsofts codec, anses som en fjær i hatten for Microsoft. Ikke bare vil bruken av codec gi selskapet lisensinntekter, like viktig er det at selskapets teknologi oppnår økt troverdighet.

Microsofts VC-9-codec (Windows Media Video 9), ble overlevert til Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) høsten 2003 for vurdering. Den er senere blitt en åpen standard under navnet VC-1.

    Les også:

VC-1 og MPEG-4 er mer effektive teknologier enn MPEG-2, som benyttes på dagens DVD-plater. Ved å bruke disse codec'ene kan film med langt større varighet og med høyere oppløsning kan lagres per plate. Selv om BD og HD DVD begge rommer langt mer enn dagens DVD-plater, ville mange av dagens lange filmer ikke kunne få plass når filmene laget for HDTV-formatet.

Microsoft opplyser til News.com at selskapet stiller seg nøytralt i konkurransen mellom Blu-ray Disc og HD DVD.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.