Blu-ray-leiren mener HD-krigen er vunnet

Blu-ray Disc Association feirer allerede seieren, uten at ledelsen virker veldig overbevisende.

Blu-ray-leiren mener HD-krigen er vunnet

Blu-ray Disc Association feirer allerede seieren, uten at ledelsen virker veldig overbevisende.

Blu-ray Disc Association erklærte i går formatets seier over HD DVD i kampen om å være det foretrukne formatet for høyoppløst DVD. Siden formatet kom på markedet i USA i juni i fjor, har mer enn 25 selskaper kommet med Blu-ray Disc-produkter. Blant annet finnes det nå bortimot 170 film- og musikktitler i formatet.

Salget av Playstation 3 er sentral del i foreningens begrunnelse for seierserklæringen. Det er blitt levert mer enn én million enheter i USA alene. Om dette er salgstall eller antallet maskiner levert til forhandlere, sier pressemeldingen lite om. Mens Blu-ray Disc Association skriver at etterspørselen har vært ekstremt høy, forteller enkelte øyenvitner om liten etterspørsel etter PS3 hos amerikanske forhandlere, nå som jula er over.

    Les også:

I en analyse gjort av Tom Adams i Adams Media Research, heter det derimot at salget av Blu-ray Disc og HD DVD-spillere til sammen ikke har vært høyere enn 695.000 enheter i USA. Av disse skal 400.000 være PS3-maskiner, noe som tyder på at det finnes 600.000 usolgte PS3-maskiner i amerikanske butikker.

Ifølge Adams Media Research, som siteres av Wall Street Journal, skal antallet separate Blu-ray Disc-spillere ikke være høyere enn 25.000 enheter. Antallet separate HD DVD-spillere som er blitt solgt, skal være 120.000. De fleste separate HD DVD-spillerne koster under 500 dollar, mens de fleste Blu-ray Disc-spillerne koster minst dobbelt så mye.

Det skal også være solgt 150.000 HD DVD-spillere som ekstrautstyr til Xbox 360.

Toshiba annonserte nylig at det er blitt annonsert 400 titler på HD DVD-formatet til nå, og at det er blitt solgt mer enn 1,5 millioner eksemplarer av disse.

Stemmer tallene, virker seierserklæringen til Blu-ray Disc Association noe tynn, selv om Blu-ray Disc-formatet har bredere støtte enn HD DVD-formatet blant filmselskapene i Hollywood. Det hele vil trolig avhenge av det videre salget av Playstation 3. For det er liten tvil om at prisen har betydning. Playstation 3, som regnes som en dyr spillkonsoll, koster likevel bare halvparten så mye som de billigste av de rene Blu-ray Disc-spillerne.

Til toppen