AVTALER & KONTRAKTER

Blue-ray Disc blir DVD-ens etterfølger

Sonys kjøp av MGM gjør det svært sannsynlig at Blu-ray Disc-formatet blir DVD-ens etterfølger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2004 - 07:39

Kampen mellom DVD-etterfølgerne HD DVD og Blu-ray Disc (BD) kan være over før den egentlig har kommet i skikkelig i gang. Årsaken er et stort oppkjøp en gruppe selskaper, ledet av Sony, har gjort i Hollywood.

Analytikere har i lang tid hevdet at det formatet som får filmselskapene i Hollywood på kroken, vil også vinne brukernes gunst. De nye formatene, med langt større lagringskapasitet enn dagens DVD, vil kunne romme flere timer med høykvalitets video.

Samtidig har flere produsenter av ferdiginnspilte, optiske medier hevdet at produksjonskostnadene for HD DVD vil være lavere enn for BD fordi HD DVD har langt mer til felles med dagens DVD-format. Selv om prisforskjellen per plate er lav, vil den være betydelig når millioner av plater skal presses. Det er slikt selskapene i Hollywood er opptatt av.

Blant tilhengerne av Blu-ray Disc, er det Sony som har vært mest pågående. Selskapet har enorme interesser innen både elektronikk og underholdning, og har mye å vinne på at lagringsformat selskapet har mye kontroll over, blir det dominerende.

Sony har lenge hatt en betydelig posisjon i Hollywood, etter at selskapet i 1989 kjøpte Columbia Pictures og dannet Sony Pictures Entertainment. Nå er det klart at selskapets betydning innen filmbransjen vil bli mye større. Det ble denne uken kjent at en gruppe selskaper med Sony i spissen, har kjøpt Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM), trolig for et beløp på nærmere tre milliarder dollar.

    Les også:

Fra før av satt Sony på rettighetene til et filmbibliotek med omkring 3500 filmer. Med oppkjøpet av MGM kontrollerer Sony med ett omtrent 7600 titler, noe som ifølge visse beregninger skal være omkring 40 prosent av det som er blitt produsert i Hollywood gjennom tidene. MGM har produsert film i omkring 80 år.

Med mindre resten av filmselskapene i Hollywood, inkludert Time Warner som også bød på MGM, blir enige om å støtte HD DVD, når formatet om et års tid vil bli tilbudt konsumenter, er det liten tvil om at Sonys nye posisjon i Hollywood har tippet vektskålen kraftig over til Blu-ray Discs fordel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.