BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bluetooth 1.0 er klar - gir trådløse nett for tale og data

Gründerne i Bluetooth-gruppen - Ericsson, IBM, Intel, Nokia og Toshiba - har offentliggjort den første spesifikasjonen av en teknologi for trådløse nett som kombinerer både tale og data.

Eirik Rossen
29. juli 1999 - 15:22

Dokumentene - Foundation Core for design og Foundation Profile for interoperabilitet - er tilgjengelig fra gruppens nettsted (se pekere nedenfor).

Bluetooth er et selvkonfigurerende trådløst nettverk for både tale og data. Bærer du på et apparat med Bluetooth-kretser - en PC, en telefon, en lommemaskin - vil den selv kople seg til nettverket straks det kommer innen rekkevidden til en basestasjon.

Man tenker seg bedrifter som implementerer Bluetooth internt, slik at alle ansatte alltid kan nås gjennom bærbar telefon, og få tilgang til datanettet uavhengig av hvilket rom de befinner seg i når de slår på sin bærbare PC. Løsningen kan også anvendes på flyplasser, hoteller og messer der et stort antall mennesker kan ha behov for å lese e-post, sende reiseregninger til hovedkvarteret, synkronisere sine planleggere eller bestille transport til neste reiseetappe over Internett.

Hos Intel regner man med at 80 prosent av de ansatte vil utstyres med bærbare Bluetooth-utstyrte PC-er (se peker til artikkelen "80 prosent skal over på bærbar PC hos Intel").

At spesifikasjonen nå er ferdig og publisert, betyr at leverandører kan sluttføre Bluetooth-produkter og gå over til å teste prototyper mot hverandre. De første Bluetooth-produktene tenkes å nå markedet i løpet av neste år.

Dataquest spår teknologien en strålende framtid, og regner med at 79 prosent av alle lommemaskiner og mer enn 200 millioner PC-er vil ha Bluetooth innen 2002.

Over 200 ingeniører har bidratt til å ferdigstille spesifikasjonen. Bluetooth SIG ("special interest group") ble stiftet i mai 1998 av IBM, Intel, Ericsson, Nokia og Toshiba, og har siden vokst til over 850 medlemmer. Medlemmene får en royalty-fri lisens til teknologien, og tilgang til opplæring og bakgrunnsmateriale. Ifølge Bluetooth-gruppen er det primære målet å sørge for at teknologien blir så tilgjengelig og så rimelig som mulig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.