Bluetooth kan ikke forstyrre trådløse lokalnett

Tyske Computerwoche har sitert uttalelser om at den trådløse koplingsteknologien Bluetooth vil kunne forstyrre trådløse lokalnett. - Det er helt utelukket, sier Lars Sandtorv i Wireless Communication AS.

Tyske Computerwoche har sitert uttalelser om at den trådløse koplingsteknologien Bluetooth vil kunne forstyrre trådløse lokalnett. - Det er helt utelukket, sier Lars Sandtorv i Wireless Communication AS.

Sandtorv representerer et av Norges største miljøer innen trådløs datakommunikasjon, og har lenge syslet med trådløse lokalnett.

17. mars siterte Computerwoche sjefsingeniør Ajei Gopal i IBMs avdeling Pervasive Computing. Gopal sier at Bluetooth vil kunne forstyrre trådløse lokalnett, siden standardene for begge utnytter 2,4 GHz-båndet.

Bluetooth er en teknologi med kort rekkevidde som tenkes brukt dels til å erstatte ledninger når datautstyr skal koples til hverandre, dels som til svært spesialiserte lokalnett. Det deler det uregulerte 2,4 GHz-båndet med en rekke andre formål, blant annet trådløse lokalnett med større rekkevidde og effekt, fjernstyring av garasjedører og mikrobølgeovner.

- Jeg ser på påstanden om mulige forstyrrelser som helt uten grunnlag, sier Sandtorv. - Trådløse lokalnett og Bluetooth bruker ulike kanaler innen dette frekvensbåndet. Det blir som en motorvei med flere kjørefelt. Så lenge bilene holder seg til hvert sitt felt, forstyrrer de ikke hverandre. Dessuten er effekten i Bluetooth alt for lav til å skape problemer for andre.

Sandtorv mener dette hadde vært en diskusjon i fagmiljøet dersom problemet hadde vært reelt. Men slik er det ikke.

I de tekniske forklaringene fra Bluetooths interessegruppe, heter det at Bluetooth nytter frekvenshopping for å unngå problemer knyttet til interferens og fading. Bluetooth nytter 79 smale kanaler i 2,4 GHz-båndet, og skifter frekvens 1600 ganger i sekundet. Forstyrrelser er bare mulig når ulike signaler nytter den samme kanalen samtidig. Teknologien har ordninger som sikrer at heller ikke ulike Bluetooth-koplinger ødelegger for hverandre.

Les mer om Wireless Communication:


Samarbeid om bredbånds radiolinje
Norges første IP-sone realiseres til våren
Trådløst nett i Akershus-skole

Les mer om Bluetooth:


Vil gi deg Internett i lomma
Frost & Sullivan: - Bluetooth går til himmels
Microsoft inn i Bluetooth
Mini-radio erstatter alle ledninger
Ericsson ser for seg en Linux-tjener i alle hjem
Bluetooth 1.0 er klar - gir trådløse nett for tale og data
80 prosent skal over på bærbar PC hos Intel

Til toppen