BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bluetooth-konferanse er stadig optimistisk

Forrige ukes Bluetooth utviklerkonferanse i San Francisco var preget av reviderte og sprikende markedsprognoser, men optimismen var fortsatt det samlende trekket.

17. des. 2001 - 09:40

Konferansen ble holdt i Moscone-senteret i San Francisco fra 10. til 13. desember. Nettstedet til Bluetooth Developers Conference viser nå bilder fra konferansen, og presenterer flere interessante utviklere.

Bluetooth er en trådløs teknologi for å knytte sammen PC-er, hånd-PC-er, skrivere, kameraer og andre slags personlig utstyr, slik at man slipper å drasse rundt på all slags kabler. Teknologien forespeiles også som alternativ til trådløst lokalnett (WiFi eller IEEE 802.11b), blant annet for IP-soner, det vil si offentlige områder der brukere skal gis trådløs tilgang til Internett.

Rekkevidde for vanlig Bluetooth-utstyr er ti meter, og båndbredden er under en megabit per sekund.

Prognosemakerne er enige om en nær forestående eksplosjon i bruk av Bluetooth, men strides om omfanget og takten de nærmeste årene. Prognosene gjelder hvor mange Bluetooth-brikkesett som vil kjøpes av utstyrsleverandørene de kommende årene.

Gartner Dataquest tror på fire millioner brikkesett i år, 36 millioner i 2002 og 186 millioner i 2003.


Cahners In-Stat tror på 13 millioner brikkesett i år og 780 millioner årlig innen 2005. Cahners har vært svært aktiv innen Bluetooth-prognoser. For et år siden spådde de 1,4 millioner brikkesett i 2005. Tallet ble nedskrevet til 955 millioner i våres, og er altså ytterligere redusert etter "uforventede forsinkelser" i levering av nye produkter, og den allmenne økonomiske tilbakegangen.


Felles for Cahners og Dataquest er troen på at det virkelige gjennombruddet først kommer i 2003.

Prognosene forutsetter blant annet at Microsofts løfte om å inkorporere Bluetooth i Windows XP fra våren, vil virke som et signal for utstyrsleverandørene. IBM og Toshiba tilbyr allerede bærbare PC-er med innebygget Bluetooth.

Tiltak for å hindre interferens mellom Bluetooth og standard trådløst lokalnett er blant de problemene som må løses med det første. De to teknologiene opererer begge i 2,4 GHz båndet. Problemene ble tidligere fornektet av Bluetooth-tilhengerne. En oppgradering av standarden skal utelukke et annet begynnerproblem, gjensidig inkompatibilitet mellom formelt sett kompatibelt utstyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.