BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bluetooth-konferanse er stadig optimistisk

Forrige ukes Bluetooth utviklerkonferanse i San Francisco var preget av reviderte og sprikende markedsprognoser, men optimismen var fortsatt det samlende trekket.

17. des. 2001 - 09:40
Konferansen ble holdt i Moscone-senteret i San Francisco fra 10. til 13. desember. Nettstedet til Bluetooth Developers Conference viser nå bilder fra konferansen, og presenterer flere interessante utviklere.

Bluetooth er en trådløs teknologi for å knytte sammen PC-er, hånd-PC-er, skrivere, kameraer og andre slags personlig utstyr, slik at man slipper å drasse rundt på all slags kabler. Teknologien forespeiles også som alternativ til trådløst lokalnett (WiFi eller IEEE 802.11b), blant annet for IP-soner, det vil si offentlige områder der brukere skal gis trådløs tilgang til Internett.

Rekkevidde for vanlig Bluetooth-utstyr er ti meter, og båndbredden er under en megabit per sekund.

Prognosemakerne er enige om en nær forestående eksplosjon i bruk av Bluetooth, men strides om omfanget og takten de nærmeste årene. Prognosene gjelder hvor mange Bluetooth-brikkesett som vil kjøpes av utstyrsleverandørene de kommende årene.

Gartner Dataquest tror på fire millioner brikkesett i år, 36 millioner i 2002 og 186 millioner i 2003.


Cahners In-Stat tror på 13 millioner brikkesett i år og 780 millioner årlig innen 2005. Cahners har vært svært aktiv innen Bluetooth-prognoser. For et år siden spådde de 1,4 millioner brikkesett i 2005. Tallet ble nedskrevet til 955 millioner i våres, og er altså ytterligere redusert etter "uforventede forsinkelser" i levering av nye produkter, og den allmenne økonomiske tilbakegangen.


Felles for Cahners og Dataquest er troen på at det virkelige gjennombruddet først kommer i 2003.

Prognosene forutsetter blant annet at Microsofts løfte om å inkorporere Bluetooth i Windows XP fra våren, vil virke som et signal for utstyrsleverandørene. IBM og Toshiba tilbyr allerede bærbare PC-er med innebygget Bluetooth.

Tiltak for å hindre interferens mellom Bluetooth og standard trådløst lokalnett er blant de problemene som må løses med det første. De to teknologiene opererer begge i 2,4 GHz båndet. Problemene ble tidligere fornektet av Bluetooth-tilhengerne. En oppgradering av standarden skal utelukke et annet begynnerproblem, gjensidig inkompatibilitet mellom formelt sett kompatibelt utstyr.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.