Boeing inn i Teledesic

Flyprodusenten Boeing har inngått avtale om deltagelse i Teledesicprosjektet til milliardærene Craig McCaw og Bill Gates. Selskapet betaler 350 millioner kroner for fem prosent av aksjene i selskapet, med opsjon på fem prosent til.

Flyprodusenten Boeing har inngått avtale om deltagelse i Teledesicprosjektet til milliardærene Craig McCaw og Bill Gates. Selskapet betaler 350 millioner kroner for fem prosent av aksjene i selskapet, med opsjon på fem prosent til.

Samtidig har Teledesic valgt Boeing som hovedsamarbeidspartner for bygging og oppskytning av satellittene som Teledesic ønsker å bygge. Teledesic regner med investeringer på inntil 60 milliarder kroner for å realisere prosjektet.

Boeings første bidrag til Teledesic var ny teknologi som vil kunne redusere det nødvendige antall satellitter med flere hundre og likevel kunne tilby en aksess som skal fungere som en trådløs fiber. Opprinnelig var planen over 800 satellitter, men er nå redusert til 288. Samtidig vil satellittene settes i en noe høyere bane enn opprinnelig planlagt.

Planen er at Teledesic skal være i drift i år 2002 etter oppskytning av 840 satellitter. Disse vil gå i lav bane rundt Jorden i vel 800 kilometers høyde. Grunnen til det høye antallet satellitter er at en skal dekke hele jorden, samt ha noen i reserve. Det har tidligere versert rykter om at Teledesic skulle nøye seg med halvparten av satellittene i første omgang.

Boeing er allerede engasjert i andre prosjekter med tanke på oppskytning av kommunikasjonssatellitter. Ett av disse er "Sea Launch", der Kværner er involvert. I dette prosjektet skal satellitter skytes opp i bane rundt joden fra en ombygget oljeboringsplattform.

- Avtalen med Teledesic er en perfekt katalysator for de andre prosjektene våre. Hovedtanken er å sette satellitter i bane der engasjementene i Lea Launch, Rockwell, og McDonnell Douglas er sentrale, sier styreformann i Boeing, Phil Condit, til The Wall Street Journal.

Det er også snakk om å invitere andre partnere til prosjektet der en venter start med oppskytning av de første satellittene i 2001. Boeing går inn i selskapet på et tidspunkt der Teledesic sitter med den avgjørende tillatelsen fra de amerikanske telemyndighetene, FCC, som gir selskapet de nødvendige tillatelser

Teledesicprosjektet ventes å legge beslag på en tredel av verdens tilgjengelige oppskytningskapasitet i år 2001. Fordi satellittene som Teledesic vil benytte er forholdsvis små, kan en ordinær bærerakett sette så mange som 12 i bane samtidig, samt at en kan benytte seg av mindre bæreraketter for å sette to eller tre satellitter i bane.

Til toppen