JUSS OG SAMFUNN

Bokbransjen frykter pirater

Har sett kraftig vekst i piratkopierte ebøker.

Stadig flere velger å kjøpe bøker elektronisk. Nå regner den britiske forleggerforeningen med at opp til 20 prosent av alle nedlastede bøker er fra illegale kilder.
Stadig flere velger å kjøpe bøker elektronisk. Nå regner den britiske forleggerforeningen med at opp til 20 prosent av alle nedlastede bøker er fra illegale kilder. Bilde: Apple

En populær julegave i fjor var ebok-lesere, blant annet Amazons Kindle. Elektroniske bøker har vokst kraftig verden over, men det gjør også piratkopiering.

Ifølge den britiske avisen Daily Mail regner den britiske forleggerforeningen med at opp til 20 prosent av alle ebøker som blir lastet ned er fra illegale kilder.

I 2011 sendte den britiske foreningen ut hele 115.00 trusler om juridiske steg til nettsider for å få dem til å stoppe distribusjon av piratkopierte bøker. Dette er en vekst på 130 prosent fra 2010.

Forleggernes opplever, ikke overraskende, den samme utfordringen som musikk- og filmindustrien opplevde da produktene deres i større grad ble tilgjengelig i elektronisk format.

Elektroniske bøker har ikke vært like utsatt for det ettersom det store markedet fortsatt er i fysisk form. Men etter hvert som flere og flere anskaffer et lesebrett regner forlagsbransjen med at etterspørselen etter piratkopierte bøker vil stige.

En av årsakene er kanskje, peker Daily Mail på, at prisene på e-bøker slett ikke er lave. I noen tilfeller er de høyere enn på den fysiske boken. Terskelen for å søke opp en piratkopiert versjon blir dermed lavere. Flere større forlag og Apple, som gjennom iBooks er en betydelig distributør av elektroniske bøker, er under granskning av EU mistenkt for brudd på konkurranselovene.

Men pris er ikke den eneste årsaken. Pirater har også fått fatt i bøker som enda ikke er publisert. Et eksempel er den amerikanske skrekk-forfatteren Dean Koontz siste bok, 77 Shadow Street. Den er først tilgjengelig onsdag 4. januar på Kindle.

Allerede nå er den tilgjengelig for lesere som ønsker å laste den ned via illegale kanaler. Denne boken er også dyrere kjøpt elektronisk via Kindle enn å kjøpe som fysisk bok via Amazon.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.