Bokens død betydelig overdrevet

Bokens død på grunn av Internett er tydeligvis betydelig overdrevet. - Internett er bokens beste venn, sa Eva Bratholm da hun åpnet Biblioteknett i dag. Nå skal alle bibliotekene i Norge forenes på Internett.

Det var den tidligere NRK-ansatte Eva Bratholm, også kjent for sine Bokbad, som åpnet Biblioteknett i dag. Hun mente at tidlige spådommer om at Internett betydde bokens sikre død, var blitt gjort til skamme.

- Internett er bokens beste venn, ikke en fiende. Ingen vare omsettes så mye som bøker på Internett. Men intet nett kan erstatte bibliotekaren. Nettet har ingen fantasi, kreativitet eller intuisjon. Men Biblioteknett er det vi en gang trodde Internett skulle være og er akkurat det vi trenger, sa Bratholm på den offisielle åpningen i dag.

Tanken bak prosjektet er ikke bare å være ansiktet utad for alle Norges bibliotek, rundt 5-6.000 i alt, men også være en informasjonstjeneste for alle.

- Vi vil nå alle, barn, unge, eldre, journalister og fagfolk. Boknett har fått bevilget en del penger over statsbudsjettet, så vi kommer til å videreutvikle tjenesten og håpe at alle bibliotekene kommer på nettet, sier prosjektansvarlig Berit Bjørklid, som er leid inn av Statens Bibliotektilsyn i et treårig engasjement.

- Dette betyr lik adgang til kunnskap for alle. Det er gratis og skal være tilgjengelig på alle bibliotek. Og kunnskap er makt, understreker Bjørklid overfor digi.no.

På seksjonen som er kalt "Møteplassen" har Biblioteknett lagt inn pekere til ulike prategrupper og nyhetsgrupper, blant dem tjenestene til Dagbladet, VG og SOL.

- Vi har ikke noen avtaler med disse, vi har bare lagt ut pekere. Det er valgt ut pekere vi synes er naturlige i denne sammenheng. Biblioteket har blant annet litteratur, aviser, og tidsskrifter, og vi vil tilby noe av det samme på Internett. Vi kommer til å se hva vi peker til og gå igjennom de tjenestene vi peker til. Det blir som å flytte veiledningstjenesten ut på nettet. Vi ønsker å være behjelpelige med å orientere i Internett-kaoset, og kommer til å sortere ut i fra hva som er nyttig informasjonsmessig og på et kulturelt grunnlag, sier Bjørklid til digi.no.

Biblioteknett er del av et større nettverk, Kulturnett, som skal ha premiere 8. desember i år. Kulturnett skal være en paraplytjeneste for nettjenestene innen emnene bibliotek, museum, arkiv og kunst.

Grafikk og design på Biblioteknett er det frilanseren Sigrun Gyyl som står for. Hun har også oppdraget med å lage Kulturnetts sider.

Til toppen